Секции

24 April 2024 19:18

Папа Франциск ще участва в обща молитва за мир на пл. „Независимост“ в София

Два месеца остават до посещението на папа Франциск у нас. То е по покана на българското правителство. Миналата година по време на ежегодната аудиенция за 24 май във Ватикана, премиерът Бойко Борисов покани Светия отец да посети страната ни. Това е второ посещение на глава на римокатолическата църква в България. Преди 17 години, през 2002-ра папа Йоана-Павел Втори посети страната ни. Преди него бъдещият папа Йоан XXIII, монсеньор Анджело Ронкали е папски нунций в София през 20-те и 30-те години на миналия век. Често той е наричан и „българския папа“.

Посещението на папа Франциск ще започне на 5 май и ще продължи до 7-ми. Освен София, папата ще посети Пловдив и Раковски. Цялата му програма беше оповестена в четвъртък. Още след пристигането си главата на римокатолическата църва ще се помоли пред иконостаса на равноапостолните св.св. Кирил и Методий в патриаршеската катедрала св. Александър Невски. Негово светейшество ще се срещне и с българския патриарх Неофит и с членове на Светия синод. По-късно папата ще произнесе традиционната си неделна молитва „Царица Небесна“. Всяка неделя тази молитва се проследява на живо от милиони души по цял свят, като на 5 май папата ще се обърне към тях от София.

На следващия ден папа Франциск ще посети Раковски. В църквата „Пресвето сърце Исусово“ той ще отслужи литургия и ще даде първо причастие на деца от цяла България. Кулминацията на посещението на папа Франциск ще е на 6 май вечерта, когато в центъра на София той, заедно с представители на други вероизповедания, ще отслужи молитва за мир.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче