Секции

25 April 2024 23:54

Кукерски игри в цяло Карловско гонят зимата и възвестяват пролетта

По традиция в 14 населени места от община Карлово на Сирни Заговезни се проведоха кукерски игри, в които участваха деца и възрастни. Много гости посетиха квартал Сушица и селата Слатина, Каравелово, Домлян, Горни Домлян, Дъбене, Соколица, Столетово, Войнягово, Васил Левски както и градовете Калофер и Баня, за да се порадват на интересните кукерски игри и облекла, които са различни във всяко населено място.

В кв. Сушица празникът започна в 12:00 ч. с откриване от кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, който сложи кукерски звънци на белогащи на кръста си. В емоционалното народно веселие участваха над 80 кукери от състава на Сушица и 40 деца повечето облечени като кукери, а момиченцата като принцеси. Четири бяха гостуващите състави от с. Расник Пернишко, Стралджа Ямболско, кв. Момина баня – Хисар и с. Климент.

В Климент кукерският празник се проведе в навечерието на Сирни Заговезни 9 март с участието на 100 самодееца от селото на възраст от 3 до 78 годишна възраст. Кметът Мано Манов, който е председател на читалището и ръководител на кукерския състав благодари на всички с пожелания за здраве и успехи. Часове преди това, на площад „20 юли“ в Карлово той подари на кмета на общината д-р Емил Кабаиванов златния медал, който са получили при участието им в Международния 100-годишен юбилеен карнавал „Ролебутцен“ в гр. Алтщатен, Швейцария.

Гостуващи състави на кукерските карнавални игри имаше и в селата Соколица, Столетово и Войнягово.

В Баня Старчовите игри започнаха в 13:00 ч. с участието на кукерските състави към читалището, много маскирани от Пенсионерския клуб, училището, детската градина и Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост. Кметът на Баня Стамен Гешев поздрави всички баненци и гости, поиска прошка и както повелява традицията пожела леки пости. Гости на празника бяха сурвакари от с. Копаница- Радомирска община.

Във всички населени места Старчовите игри зарадваха хората и най-вече децата.

/Снимка 1 и 2 - Сушица - Мария Сюпюрдекова;

Снимките в Галерията:

Снимка 1 - Климент - фейсбук Мано Манов;

Снимка 2 - Баня - фейсбук - Мария Христева;

Снимка 3 - Каравелово - фейсбук Славка Червенкова/



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче