Секции

26 April 2024 09:44

Актьорът Димитър Маринов, първият българин носител на „Оскар“, е служил в Карловската артилерия

Актьорът Димитър Маринов, който развя българското знаме от сцената на „Оскарите”, разказва в телевизионно предаване по БТВ, че е бил артилерист в карловското военно поделение. Той е роден през 1964 г. в София. Военната му служба преминава в Карлово.

Филмът "Зелената книга" с участието на българина Димитър Маринов е големият победител на 91-вата церемония по раздаването на най-престижните отличия в света на киното - "Оскар". Лентата е обявена за най-добър филм, а статуетките на екипа връчи холивудската звезда Джулия Робъртс.

И въпреки, че в Карлово от години няма такъв вид войска, да припомним, че днес 11 март е определен за професионален празник на ракетните войски и артилерията в българската армия със заповед на министъра на отбраната от 7 май 1992 г. Датата е свързана с участието на българската артилерия в решителната атака за превземането на Одринската крепост през Балканската война /1912 -1913 г.).

Преди 100 години, на 11 март 1912 г. правителството начело с Иван Евстратиев Гешов /с карловски корен по бащина линия/ взема решение за закупуване на първите два самолета за българската армия. За първи път празникът се чества през 1993 година по повод годишнината от щурма и превземането на Одринската крепост. Преди 106 години, на 11 март 1913 година в 13:00 часа е дадено началото на артилерийската подготовка на атаката на крепостта.

/Снимка: siff.bg/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче