Секции

27 April 2024 01:05

Британските депутати гласуват за отлагане на Брекзита и за втори референдум

Британският парламент ще гласува след броени часове дали да се отложи Брекзит, след като на два пъти депутатите отхвърлиха сделката на Тереза Мей за развода. За пръв път до гласуване е допусната поправка, която предвижда отсрочката да се използва за организиране на втори референдум за еврочленството на страната.

За пръв път в парламента във Великобритания се допуска гласуване за втори референдум за Брекзит. Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу е допуснал до гласуване четири поправки по правителственото предложение, което по принцип дава две възможности. Първата е за кратка отсрочка на излизането от ЕС, насрочено за 29 март, ако до 20 март се приеме споразумение с ЕС за организиран и плавен Брекзит. Засега е налично само едно такова споразумение – това, постигнато от министър-председателя Тереза Мей, което обаче вече два пъти беше отхвърлено с огромно мнозинство в британския парламент. Другата възможност, зададена от кабинета, е за по-дълго забавяне, ако не може да се постигне споразумение навреме. Първата от предложените поправки към предложението на правителството е на група независими депутати и предвижда отсрочката да се използва за провеждане на втори референдум, на който да се постави въпросът за запазването на британското членство в ЕС. Под това предложение са се подписали около 30 депутати.

Второто предложение за промяна е на опозиционната Лейбъристка партия и е внесено от лидера ѝ Джереми Корбин. То призовава Мей да използва отсрочката на Брекзит, за да се потърси нов подход към консенсус, като се даде време на парламента за „намирането на мнозинство за различен подход“ към консенсус. Този нов подход обаче изисква окончателно отхвърляне на плана на Тереза Мей за Брекзит и изключване на излизането от ЕС без споразумение. Третото предложение за промяна е план, предложен от редица депутати, както от Консервативната партия, така и от опозиционни партии. Той предвижда контролът над дневния ред на парламента да бъде поет от самите депутати (при сегашния правилник правителството определя какво се дебатира в парламента). Депутатите, стоящи зад този план искат да наложат бъдеща дискусия за опциите за Брекзит, за да се намери накрая мнозинство, което да се обедини около някоя от опциите и така да се излезе от сегашната задънена улица.

Четвъртото одобрено предложение, внесено от лейбъриста Крис Брайънт, има за цел да попречи на Тереза Мей да внесе отново за трето гласуване отхвърленото вече два пъти споразумение за условията за Брекзит, което тя постигна с Брюксел.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче