Секции

29 March 2024 14:27

Обсъжда се възможността за съвместен проект между Националната олимпийска академия на БОК и ПГ“Ген.Владимир Заимов“-Сопот, стана ясно в Деня на спорта и таланта, посветен на 50-годишнината на училището (видео)

Празничният ден в Професионална гимназия „Ген. Владимир Заимов“ започна със разпъване на дълго 35 метра българско знаме и запалване на символичния олимпийски огън. След това облечени в бели тениски ученици се подредиха така, че да изпишат с фигурите си цифрата 50 - годишнината от създаването на учебното заведение.

Заимовци отбелязаха Деня на спорта и таланта под патронажа на генералния секретар на Българския олимпийски комитет Белчо Горанов – бивш възпитаник на училището преди 38 години. За заслугите му като местен и национален състезател по борба и самбо, за спечелените през 1981 година златни медали с училищния отбор по борба и за приноса му като спортен ръководител директорът Катя Адърска му връчи медала на ПГ“Владимир Заимов“ по време на срещата разговор с възпитаници и преподаватели по темата за олимпийските ценности в присъствието и на проф. Лозан Митев – директор на Националната олимпийска академия на БОК и на кмета на община Сопот Деян Дойнов. По повод 50-годишния си юбилей училището получи специален плакет от Българския олимпийски комитет.

Белчо Горанов – главен секретар на БОК:

-Не съм си представял, че първо ще вляза отново след толкова много години. Второ винаги съм разчитал на себе си. Борил съм се затова. Знаел съм, че когато човек се труди, без значение в коя област ще постигне успехи, но наистина влязох с гордо вдигната глава в тази зала.

Въпрос:

-Вие казахте изключителното значение на олимпийския дух. Като че това беше основното послание, което искахте да предадете.

Белчо Горанов:

-Това, което ще се опитаме да направим съвместно с НСА. Ние ще се върнем обратно тук. Ще потърсим начин да се срещнем с тях, да разговаряме. Дали пряко аз, или студенти от НСА. Но пред нашето общество стои въпроса за отлива на младите от спорта. Този въпрос стои не само пред нас, той е световен и е вече от години, става като че ли тенденция. Все по-малко млади хора се занимават със спорт. Като причините са не само в технологичната революция, в развитието на модерните технологии, а тя се крие и някъде другаде. Ще се опитаме да разгадаем този проблем поне за страната ни. Това ще бъде една от задачите ни. Но моето желание е да започнем това изследване. Готови сме дори да правим филм в тази посока и ще започнем оттук.

Въпрос:

-Г-жа Адърска отправи своеобразно пожелание, съвместно с програмистите да бъде разработен софтуер за проследяване на спортни резултати. Виждате ли възможна една такава инициатива?

Белчо Горанов:

-Да. Съвсем възможна е. Проф. Митев ще продължи да говори с тях в тази посока. Може да се направи. Те могат да бъдат от помощ. И въобще да си бъдем взаимно от помощ. И за тях ще бъде добре, ще бъде предизвикателство, опит. И за нас също.

Празничният ден продължи с осмото издание на танцовия конкурс „Да танцуваме заедно!“ В него участваха 53 ученици и 15 учители. Те бяха разпределени в 12 отбора и трябваше да представят по три танца на народна музика, на песен от филм и по избор, всеки от които до 3 минути. Отборите бяха оценявани по артистичност и оригиналност, хореография и костюми. Сред членовете на журито бяха и Благовеста Калчева – преподавател в катедра „Хореография“ на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство “Проф. Асен Диамандиев“ и Добрин Василев – хореограф на танцова формация „Балкански рози“.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче