Секции

20 April 2024 13:12

Ученици от ПГ“Ген.Владимир Заимов“ участваха в младежки обмен в Полша

Шест младежи от ПГ "Ген. Владимир Заимов" с ръководител Стилиан Тодоров – бивш състезател по бойни спортове, участваха в международния обмен "Интеграция чрез спорт" в град Гданск, Полша в периода 9-17 март 2019г. Проектът е по програма „Еразъм+“ с участието на 30 младежи от България, Полша, Турция, Гърция и Македония.

Нашите младежи представиха България по време на междукултурната вечер с народни носии и хора под съпровода на калоферска гайда в изпълнение на Генко Славчев, който е и майстор гайдар от Калофер. Младежите научиха повече за ситуацията с имигрантите в Полша и какво правят спортните клубове в Гданск, за да подпомогнат тяхната интеграция и тази на деца и младежи със специални потребности. Участниците в обмена играха приятелски футболен и баскетболен мач, наблюдаваха и участваха в тренировка по джудо за младежи с ментални увреждания.

По време на проекта се запознаха и с историята и традициите на региона -посетиха Westerplatte,където се е състояла първата битка от германската инвазия в Полша, дала началото на Втората световна война в Европа. Научиха за живота и традициите на кашубите- полски етнос, обитаващ региона на Гданск и получиха сертификат Youthpass за участието си.

Младежите участваха в проекта, благодарение на Младежки информационен център-Карлово, партньор по проекта и Евродеск за региона, предоставящ възможности за мобилност и обмен на млади хора в Европа. Предстои младежки обмен в Испания през месец април за още пет младежи от Карлово.

/Източник информация и снимка: Младежки информационен център - Карлово/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче