Секции

26 April 2024 08:59

Млади дигитални лидери ще обучават в Карлово и Сопот

Сдружение „Младежки и граждански инициативи в Розовата долина“, управляващо Младежкия център в Карлово е партньор на Института за стратегически диалог-Лондон по проекта „Млади дигитални лидери“, финансиран от Гугъл.

Проектът цели овластяване на ученици, учители и родители по темите дигитално гражданско образование, медийна грамотност, интернет безопасност, превенция на езика на омразата, фалшивите новини и други онлайн манипулации. През 2018 година проектът е успешно реализиран в Румъния, Италия и Швеция, а тази година ще се изпълнява в България, Румъния и Гърция, като за България е пилотен.

Трите местни училища - СУ „Васил Левски“, СУ „Христо Проданов“ и ПГ „Ген.Владимир Заимов“ ще са първите в България, преминали обучения за ученици, родители и учители по специално разработена програма, целяща повишаване медийната грамотност на младежите и изграждането им като дигитални лидери, които да разпознават фалшивите новини, да знаят как да реагират на езика на омраза и постове с вредно съдържание в социалните мрежи, как да инициират онлайн кампании за значими обществени каузи и да знаят правата си като онлайн потребители.

Училищата партньори ще получат „Знак за отличие“ на Гугъл за това, че прилагат иновативни програми и подходи за борба с фалшивите новини и онлайн езика на омразата и допринасят за повишаване медийната грамотност на своите ученици.

По проекта са подбрани и обучени местни специалисти-психолози, педагогически съветници, обучители и преподаватели по „Информационни технологии“, които ще стартират с обучението на първите 150 ученици на възраст 12-16 години от СУ „Васил Левски“ на 29.03.2019/петък/. Те ще преминат интерактивно обучение в пет обучителни сесии: Критични потребители, Отговорни граждани, Ефективни комуникатори, Правни експерти и Дигитални лидери целящи да подготвят младежите да бъдат:

a) По-критични потребители на информацията, която черпят от онлайн пространството;

b) По-ефективни в онлайн комуникациите;

c) Онлайн защитници на своите и правата на другите;

Обученията ще обхванат 450 ученици, 90 родители и 180 учители, като родителите и учителите ще получат наръчници за продължаваща работа по темата.

/Източник информация и снимка: Младежки информационен център - Карлово/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче