Секции

28 March 2024 13:26

Д-р Емил Кабаиванов: Форматът ЕНП в България е точно по мярка на СДС

Емил Кабаиванов е български политик, кмет на Община Карлово. Завършил е ВМИ-Пловдив, има магистратура по икономика в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград. Завършил е здравен мениджмънт във Висшия медицински институт - София. Бил е ортопед травматолог в МБАЛ „Д-р Киро Попов“, Карлово.

От 1999 до 2003 г. е председател на Общински съвет - Карлово, а от 2003 до 2007 г. е кмет на Община Карлово. През 2011 г. печели втори мандат като кмет на града. Член е на СДС от 1992 г. Председател на СДС от 15 юли 2012 до 6 юли 2013 г. В момента е зам.-председател на партията.

Каква е оценката Ви за предизборната коалиция ГЕРБ ​- СДС?

Работните разговори с колегите от Демократична България, с представител на НФСБ, с „Воля” на Веселин Марешки не доведоха до резултат и споразумение за искрено партньорство. Освен това идейно форматът ЕНП ни е точно по мярка ​- винаги сме били коректни по отношение на ЕС, винаги сме искали Съюзът да е силен, единен, на една скорост. ЕС трябва, освен че е една от най-силните икономики в света, да има възможност да охранява ефективно границите си. Тук намерихме допирни точки с ГЕРБ. Имаме, естествено, и нашите различия с ГЕРБ по отношение на вътрешната политика, които ще продължим да посочваме.

Намерили сме обаче своя формат на участие в предстоящите избори, имаме заявено желание за искрено партньорство от големия десен субект в българската политика.

Ваши бивши партньори побързаха да Ви упрекнат, че слагате край на марката СДС, търгувате я. Имат ли основание подобни опасения?

Бих посъветвал нашите партньори да мислят повече за собствените си действия, а не да оплакват СДС. Вече 20 години го обявяват за приключил, а в последните дни в страната се говори само за СДС. Не е лесно да си партнираш с по-голям, но сме решени да съхраним физиономията си в рамките на това партньорство - с лицата и тезите на нашите представители в евролистата. И доц. Александър Йорданов, и г-н Илия Лазаров са от така наречените знакови седесари. Едва ли някой може да си помисли, че ще прескочат от позициите на СДС към на по-силния партньор.

При нас няма задкулисие. Нашите кандидати сме ги избрали ние, ние сме ги предложили в листата. На конференцията в Ловеч 90% от организациите на СДС в България бяха за тази форма на явяване.

Колко мандата е реално да очакваме в Европарламента за коалицията ГЕРБ-СДС?

Надявам се, че около 150 000 гласа ще дойдат допълнително за нашата листа чрез мобилизация на членове и симпатизанти на СДС, които досега не са гласували поради опасения, че гласовете им ще отидат напразно.

За пръв път колегите от ГЕРБ показват, че са узрели за коректни коалиционни партньорски взаимоотношения вдясно. Според мен всеки резултат, равен на досегашния на ГЕРБ от 6 мандата и по-висок, би бил успех за нашата листа.

Имате ли притеснения около раздухвания „Апартаментгейт”?

За себе си нямам никакви притеснения. Не съм си купувал апартамент на по-ниска цена. Имам апартамент в Карлово, взет е с кредит от финансова институция, вече изплатен за 10 години. Моята съпруга има апартамент в Пловдив, придобит 2 години преди брака ни. В последните 12 години семейството ми няма имотни придобивки.

Публичните лица задължително трябва да се съобразяват за всяко свое действие, защото са на прицел - и на медиите, и на опонентите. Често съветвам хора, недоволни за едно или друго: не говорете срещу държавата! Ако имате упрек, той трябва да бъде срещу конкретна институция на държавата. И в този случай има няколко институции, които трябва бързо да направят проверки и да се произнесат - КПКОНПИ, Специализирана прокуратура и вероятно НАП.

Имайки предвид медийния скандал, Управителният съвет на Националното сдружение на общините предлагаме да се актуализират данъчните оценки на имотите, което не е правено от 2011 г. Заради ръста в цените на недвижимите имоти ножицата между данъчна и пазарна оценка е изключително разтворена.

И е публична тайна, че голяма част от имотните сделки стават някъде по средата - изповядват се на данъчна оценка, а се осъществяват на по-високи нива. Ако държавата актуализира данъчните оценки на имотите с един разумен коефициент, ще осветли по естествен начин сивия сектор на имотния пазар.

Защо дясното у нас все не успява да се обедини?

Повечето от новите политически субекти се създават с цел да участват в едни или други избори. Такъв е и последният случай с т.нар. КОД на г-н Москов.

А десницата не е обединена, защото субектите, които се нароиха навремето от СДС, бяха създадени, за да го унищожат и да заемат мястото му в политическото пространство. Е, вече 30 години СДС е жив и здрав политически субект и партия. Макар че сме малки, сме интересни, корави сме като хора и като съмишленици. Останалите бяха създадени, за да съществуват на надгробната плоча на СДС. За щастие в българската политика СДС не само е жива политическа формация, но и имаме шанс да се чува името ни още десетилетия напред.

Ако колегите от ДСБ и от „Да, България” наистина искаха да осъществим партньорство, това трябваше да се случи през есента на 2018 г., а не в последния момент, когато разчитаха, че ще ни поставят на колене и ние от немайкъде ще подкрепим техните кандидати за Европарламента. Партньорството се гради от две страни на принципа на равнопоставеност, както е в брака.

Ето на мен и през ум не ми е минало да напусна СДС, след като вече не съм председател - чувството, че съм седесар, е по-силно от егото на партийната позиция.

Как гледате в СДС на бъдещите политически шансове?

Ако СДС успее в този проект с ГЕРБ, имаме намерение да си партнираме и в местни, и в парламентарни избори. Въпрос е на време, не е било условие, което сме поставили за партньорство. Харесва ми това, че и г-н Бойко Борисов се отнася с необходимото уважение към СДС, въпреки че в момента ние спрямо техния ръст сме малки като процентно съотношение като брой гласове. Явно са разбрали, че е нужна устойчивост в нагласите, а на СДС никой не може да му отрече, че през годините си е съхранил позициите.

Разчитаме да изправим партията на крака, да разширяваме влиянието. Една от причините България да не се развива толкова бързо икономически и не е толкова силна политически е и това, че постоянно се появяват нови партии. Т.е. имаме сравнително неустойчива политическа среда, за разлика от пейзажа в Германия, САЩ, където има ясно разграничено дясно и ляво, които се редуват в управлението. Това създава устойчивост и предвидимост и в обществото, и при хората, градящи политическа кариера.

А при нас казват: птиченцето сега ти е кацнало на рамото! Това е философията на неустойчивите политически системи. Ако приемем, че за колкото години една система е излязла от равновесие, за толкова си го връща, на България са <210> нужни още 15 години, за да постигне устойчив политически фундамент.

Как гледате на лявото у нас?

Не знам как ръководството на БСП ще аргументира евентуално отсъствие на председателя на европейските социалисти в листата за ЕП. Каквито и слабости да има г-н Станишев, в левицата не са имали политик на по-високо европейско ниво. Неглижирането му е лош знак. А за всяка партия най-важното е съхранението на кадрите, един политик се изгражда в продължение на поне десетилетие.

Виждам, че при цялата им активност колегите от БСП не могат да увеличат влиянието си дотолкова, че да застрашат ГЕРБ по отношение на национални и европейски избори. Мнението на всички социолози и политолози е, че на евроизборите коалицията ГЕРБ и СДС ще бъде първа политическа сила.

Но десницата у нас има интерес от предвидима, европейска левица.

Ще влезете ли в битка за нов мандат?

Не съм обявил официално дали ще се кандидатирам за нов мандат, ще го направя вероятно около Празника на розата, след като получа и мнението на хората от екипа ми, на които имам пълно доверие. Ако реша да се боря за нов мандат, ще разчитам на тях. Има важни проекти за довършване, но главна мотивация да продължа ще ми дадат хората в Карлово и общината - колко ми вярват, как ме гледат и поздравяват при среща на улицата.

/Източник: в-к"Марица"/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче