Секции

26 April 2024 18:07

Армията на маршал Хафтар напредва към либийската столица Триполи

Силите на маршал Халифа Хафтар са превзели пропускателен пункт на разстояние по-малко от 30 км от либийската столица Триполи и напредват към града. Либийската национална армия на Хафтар превзе преди два дни град Гарян в северозападната част на страната, който бе под властта на правителството в Триполи, оглавявано от премиера Файез ал-Сарадж.

По-рано силите на маршал Хафтар съобщиха, че двама техни войници са ранени при сблъсъци по пътя за Триполи. Според Либийската национална армия сблъсъците са били в района на Ал Хейра. „Силите ни се движат към Триполи от различни позиции“, заяви говорител на силите на Хафтар.

На този фон генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, който се намира в Триполи, призова за въздържане от двете страни и деескалация на напрежението. Португалецът пристигна в африканската държава, за да се опита да посредничи за постигането на мир.

Хафтар стартира офанзива в богатите на петрол региони в Южна Либия през януари с цел „заличаване на терористи и престъпници“. Той на няколко пъти се закани да атакува и столицата.

Офанзивата на запад е значителна ескалация в конфликта в Либия, който продължава от свалянето на покойния диктатор Муамар Кадафи през 2011 г.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче