Секции

29 March 2024 15:21

Невиждана от 30 години суша унищожава посевите

Реколтата от зърнени култури в цялата страна е застрашена заради липсата на достатъчно валежи тази зима. Подобно засушаване не е наблюдавано от 30 години насам. Голяма част от рапицата въобще не поникна, а пшеницата съхне.

В региона на Добрич едва 10 процента от площите със засятата пшеница са в много добро състояние, сочат данните от областната дирекция по земеделие.

Над милион и 300 хил. дка с пшеница са засети в добрички регион през тази стопанска година. Едва 10 процента от тях са в много добро състояние, сочат данни от обследването на Областната дирекция по земеделие. Засушаването през зимата се оказа новата голяма заплаха за българските зърнопроизводители. Земеделските стопани в Добруджа масово презасяват полетата с пролетници. Подобна суша през зимата и пролетта не е наблюдавана от 30 години насам, коментираха агро специалисти.

Над 90 заявления са подадени от стопани за пропаднали около 70 хиляди декара с есенници – предимно рапица. Валентин Василев е един от зърнопроизводителите, които са рекултивирали спешно не само маслодайната култура, но и пшеница.

Температурните амплитуди също влияят негативно върху хлебното зърно. В последните седмици в Добричко температурата пада до минус 7 градуса.

Необходим е дъжд до дни, за да бъде спасена незагиналата още пшеница. Валежите са изключително важни и за развитието на царевицата и слънчогледа. Но дори и да има добри добиви от пролетниците, те няма да компенсират загубите от хлебното зърно, категорични са стопаните.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Притеснявай се толкова, колкото да избегнеш неприятностите, но не чак толкова, че да си ги навлечеш.


Малка книжка с Мъдри отговори на въпроси от живота