Секции

27 April 2024 07:33

След среща при Борисов: Жандармерия пази границата от мигранти, армията готова да помогне

Премиерът Бойко Борисов проведе спешна среща с вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, вътрешният министър Младен Маринов и ръководството на Гранична полиция. Повод за нея бе извънредната ситуация в солунския лагер „Диавата“, където от дни има сблъсъци между мигранти и органите на реда. Според Борисов опасността за мигрантска вълна по границата с Турция е ниска, но тази с Гърция е проблем.

Според Красимир Каракачанов темата с мигрантите не трябва да се използва за предизборни цели. По думите му в първите 24 часа след заповедта армията е готова да изпрати на границата 1200 души.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната:

„В момента всичко е спокойно, взети са всички мерки. И мога да гарантирам, че ще направим всичко възможно България да не бъде пробита и да не се създадат вътрешни проблеми в страната. Всички мерки са разпоредени и одобрени от министър-председателя“.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов допълни, че МВР следи ситуацията изкъсо.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи:

„На този етап по отношение на нашите граници ситуацията е нормална, но се налага да усилим нашето присъствие там. Има екипи от „Гранична полиция“, допълнително съм разпоредил да се засили и присъствието на жандармерията, която провежда акция в пограничните малки населени места“.

Припомняме, че миналата седмица над 1000 мигранти организираха палатков лагер в Солун, в опит да стигнат до границата със Северна Македония и да продължат към Западна Европа. В събота се стигна и до сблъсъци между полиция и бежанци. Тогава органите на реда използваха сълзотворен газ. Мигрантите пък започнаха да замерят униформените с камъни. Към момента импровизираният палатков лагер пред бежанския център в Солун е разчистен.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Може би когато си на 34, няма да мечтаеш за същите неща, както на 24, но все още ще можеш да мечтаеш.


Брус Спрингстийн