Секции

26 April 2024 10:47

Арестуваха основателя на Уикилийкс Джулиан Асанж

Британската полиция арестува основателя на сайта Уиклийкс Джулиан Асандж. Първоначално той беше задържан в полицейско управление в централната част на Лондон. Съвсем скоро Асандж трябва да се яви пред Уестминстърския магистратски съд.

Съоснователят на сайта Уикилийкс – Джулиан Асандж беше арестуван в Лондон. След 7-годишно укриване в посолството на Еквадор в британската столица, Асандж беше изведен от сградата от полиция. От тук насетне съдбата му ще бъде решена от Уестминстърския магистратски съд. Премиерът на страната Тереза Мей коментира ареста и го определи като доказателство, че никой не е над закона.

Тереза Мей, премиер на Великобритания:

„Сигурна съм, че новината за ареста на господин Асандж ще бъде одобрена от парламента. Той е задържан за нарушение на гаранция преди близо 7 години, а и по искане за екстрадиция от страна на САЩ. Това сега е правен въпрос. Искам да благодаря на полицията за професионално свършената работа, както и на еквадорското правителство за сътрудничеството. Арестът показва, че във Великобритания никой не е над закона“

Президентът на Еквадор Ленин Морено заяви, че страната му е отказала убежище на Асандж. През последните месеци тонът между основателя на Уикилийкс и властта в Кито се изостри. От посолството неколкократно заявиха, че Асандж нарушава международни закони и извършва политическа дейност. Австралиецът от своя страна обвини еквадорците, че ограничавали основните му свободи, включително достъпа до интернет. От тук насетне предстои да стане ясно, дали Асандж ще бъде екстрадиран в САЩ.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Журналистът придоби известност след редица публикации, включително за американските военни операции в Афганистан и Ирак и за условията на задържане в лагера в Гуантанамо. През 2010 г основателят на Уикилийкс замина за Швеция, където възнамеряваше да получи защита, след като американското правосъдие се заинтересува от него. Впоследствие той получи обвинения в сексуални престъпления, които по-късно бяха свалени.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче