Секции

20 April 2024 15:25

Стабилно остава състоянието на прострелялата се курсантка Микаела от Калофер

Стабилно остава състоянието на 20-годишната курсантка Микаела Недялкова от Великотърновския военен университет, като към момента няма непосредствена опасност за живота й, съобщава в-к „24 часа“.

Миналата седмица красивото калоферско момиче се простреля в гърдите от упор със зачисления й автомат „Калашников“. Инцидентът е станал, докато студентката чистела оръжието. Във ВМА тя бе докарана със „Спартан“.

Най-големи поражения куршумът е нанесъл на горната част на левия бял дроб на момичето, която на по-късен етап ще бъде отстранена. Това е предизвикало и загуба на близо 3 литра кръв в момента на инцидента, обясни началникът на ВМА проф.Венцислав Мутафчийски.

Момичето бе докарано със „Спартан“ и прието там в петък сутринта, след като цяла вечер лекарите от великотърновската болница МОБАЛ“Д-р Стефан Черкезов“ се бориха за живота му.Успяха да я стабилизират. „В такива случаи се отстраняват най-видимите засегнати органи, за да се стопира кръвозагубата. Благодарение на действията им пациентката е жива“-каза проф.Мутафчийски.

Той обясни, че нараняването е тежко, защото изстрелът е бил от упор – така е влязъл не само самият куршум, но и взривните газове, които допълнително увреждат тъканите. Горната част на левия бял дроб на момичето е почти напълно унищожена и в близките дни ще се наложи повторна операция за отстраняването му.“Това няма да повлияе съществено на живота й, защото е млада и има достатъчно останала белодробна тъкан, за да поеме функцията, но в момента все още има реална опасност за живота“, допълни началникът на ВМА. Момичето е на апаратно дишане.

/По информация на 24chasa.bg; снимка: Фейсбук/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче