Секции

26 April 2024 21:15

МВФ: Отлагането на Брекзит дава възможност на британските партии да постигнат компромис

Възстановяването на глобалния икономически растеж в прогнозите на МВФ за 2020 г е твърде несигурно и обект на риск от понижаване, което значи, че икономиката е подложена на различни изпитания. Анализа направи управляващият директор на финансовата институция Кристин Лагард на редовните пролетни срещи във Вашингтон. Светът се нуждае от по-ефективни политики за справяне с нелоялните търговски практики и изкривяванията в търговията, както и премахване на тарифите и останалите търговски бариери, добави Лагард. Тя взе отношение и по казуса с Брекзит, чийто краен срок се измести до 31 октомври.

Кристин Лагард – управляващ директор на МВФ:

„Удължаването на срока осуети риска от Брекзит без сделка на 12 април, който беше една от обсъжданите възможности. От друга страна то дава допълнително време за дискусии между партиите във Великобритания. Вероятно ще даде и време на икономическите представители да се подготвят за всички възможни сценарии. Мисля особено за производителите и работниците в Обединеното кралство, на които трябва да се гарантира по-добро бъдеще. Брекзит без споразумение би донесъл катастрофални последствия за икономиката“.

МВФ засега не бърза да признае Хуан Гуайдо за легитимен президент на Венецуела. Институцията чака препоръките на своите 189 страни членки, за да вземе решение по казуса, но иначе е извършила подготвителна работа за оказване на помощ на латиноамериканската държава.

В Световния икономически преглед на Фонда се дава прогноза за забавяне на глобалния растеж до 3.3 процента през тази година – най-слабата му експанзия от 2016 г. За 2020 г очакването е за растеж от 3.6 на сто. Фондът предупреждава, че растежът може да се понижи още при потенциално хаотично излизане на Великобритания от ЕС.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче