Секции

20 April 2024 03:50

Президентът Румен Радев ще присъства на честването на 143 години от Априлското въстание в Клисура

Президентът Румен Радев ще присъства на честването на 143 години от Априлското въстание в Клисура на 30 април и 1 май.

Тържествата във възрожденския град започват с Дни на възрожденската и патриотичната песен „Топчето пукна“ на 19 и 20 април от 10:30ч. в читалище „20-ти април“.

На 30 април от 17 часа е литийното шествие от старата църква„Свети Николай“ до храм "Свети Успение Богородично". От 18 часа ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите в храм „Свети Успение Богородично“. От 18:40 часа в Историческия музей ще бъде открита изложба на гостуващия Исторически музей Панагюрище. От 19 часа на площад „20-ти април“ е фолклорният концерт с участието на гайдарски състав "Калофер", танцов състав "Жар", народната певица Валя Балканска и гайдаря Петър Янев. От 20:15 часа е тържественият митинг-заря.

Мащабното възпроизвеждане на моменти от Априлското въстание през 1876 година ще бъде на 1 май преди обяд. В него ще участват местни самодейци и представители на Национално сдружение "Традиция".

Празниците в Клисура са съвместна инициатива между Министерство на културата, Община Карлово, Народно читалище "20-ти април" и Исторически музей Клисура.

/Снимка 1: БГНЕС/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче