Секции

06 August 2020 12:40

Доц. Александър Йорданов представи новата си книга „Патриотични уроци“(видео)

Доц. Александър Йорданов представи пред карловската публика новата си книга „Патриотични уроци“. Сред уважилите събитието в зала „Васил Караиванов“ бяха и общинският кмет д-р Емил Кабаиванов, председателят на Общински съвет Теодор Шойлеков, капитан I ранг о.з. Васил Данов, общественици и граждани.


По думите на автора, патриотизмът е несъвместим с чуждопоклонничеството. Трябва да се казва истината за миналото и днес. За това говорят 38-те урока в книгата. Александър Йорданов представя някои от най-важните събития и личности от новата българска история от гледна точка на националнитe интереси. В центъра на авторовото разбиране на историята е съдбата на човека. Оригинален е прочитът на делото на личности като Васил Левски, Христо Ботев, Захари Стоянов, Стефан Стамболов, Иван Вазов, Димо Кьорчев, проф. д-р Иван Шишманов, Пейо Яворов, Димитър Талев, Александър Караманов и др. Приносни са страниците за отражението на Балканската война в литературата, както и наблюденията върху образа на Македония в българската литература, борбата за свобода и независимост на българските горяни и балтийските „горски братя”. Осветляват се малко известни драматични страници от историята и на други народи – трагедията „Катин”, Гладомора в Украйна, „Пражката пролет”, раждането на полската „Солидарност” и др.


Книгата е посветена на паметта на двама достойни българи - големият български писател, драматург и публицист Георги Марков и Илия Минев – несломимият борец за свобода и човешки правдини.


Александър Йорданов е председател на 36-то Народно събрание, посланик на България в Полша, Литва, Латвия, Естония и Република Македония, доцент доктор в Института за литература при БАН, член на Управителния съвет и директор на програма „Гражданско общество и демокрация” при Атлантическия съвет на България.

Днес Ви питаме:

Ще почивате ли през лятото на родното Черноморие?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Цялата истина минава през три етапа. Първо, смятана е за абсурд. Второ, тя е насила спирана. Трето, тя е приемана за очевидност.


Шопенхауер