Секции

28 March 2024 21:00

Живописни творби на карловския художник Лазар Лазаров подредиха в Художествената галерия

В Карловската галерия подредиха живописни творби на художника Лазар Лазаров /1941-2006г./. Изложбата е по повод 78-годишнината от рождението на карловеца. Той има над 10 000 творби за рисуването, на които умело прилага няколко вида техники. Лазар Лазаров владее технологиите на маслото, температа, гваша, туша. Прилага и смесени техники. Създава собствена технология при работа с масло върху картон и хартиени основи.

В осем самостоятелни изложби карловският самоук творец представя свои платна в няколко жанра - фигурална композиция, пейзаж, плакат и портрет.

Изложбата, която ще продължи до края на месец април, бе открита от директора на Общинската художествена галерия, скулптора Димитър Рашков. На откриването присъства съпругата на художника Иванка Лазарова. Ето какво разказа тя: „Той беше работохолик. Работеше по 16 часа на ден. Не спираше да създава творби. За нарисувана картина обичаше да казва, че вече не е негова. Просто я оставяше и подхващаше нова платно с нова идея“.

Лазар Лазаров започва своя трудов път като художник приложник в консервен завод „Васил Левски“ в Карлово, където прави плакати, надписи, рекламни материали за зеленчуковите магазини. От 1969 година е художник по приложни изкуства в Дома на народната армия /ДНА/ – Карлово. Там заедно с плакатите за празници и нагледните материали за дейността на ДНА, Лазар Лазаров прави и сценографията за постановките на самодейния театър към ДНА. И днес във фоайето на Военния клуб всеки може да види неговите тематични платна, споделя съпругата му Иванка Лазарова. След 13 години от неговата кончина, тя организира за първи път самостоятелна изложба на художника.



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче