Секции

19 April 2024 14:28

140 години Търновска конституция

Велико Търново е домакин на честванията по повод 140 години от приемането на Търновската конституция.

С молебен в Катедрален храм "Рождество на Св. Богородица" в Търново започна тържественото отбелязване на 140-ата годишнина. На него присъстваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и много народни представители, кметът на Велико Търново Данаил Панов и др.

По-късно народните представители ще бъдат посрещнати в музей "Възраждане и Учредително събрание", където ще бъде тържествената сесия на 44-то Народно събрание.

Заседанието, което ще бъде в залата на Учредителното събрание, ще започне в 10.50 часа след възстановка на събитията от 16 април 1879 г.

Предвижда се изказвания да направят председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и председателите на парламентарните групи. Народните представители ще приемат Обръщение към българския народ по повод 140-годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.

Заради честванията около Търновската конституция дори депутатите от БСП прекъснаха парламентарния си бойкот.

От 20:30 ч ще започне тържествената заря-проверка на площад "Цар Асен I" в старопрестолния град.

/Източник информация: news.bg; снимка: Пресцентър НС/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Не забравяй, че дори и да не помниш какво си правил предната вечер, винаги ще се намери приятел с камера, който да ти напомни за нещата, които не е трябвало да правиш.