Секции

26 April 2024 07:39

Семейство Цвета и Димчо Труфчеви: Родният корен и любовта към България ни влече най-много (видео)

Поетът Димчо Труфчев е роден в Твърдица. По професия той е ветеринарен лекар. Заедно със семейството си живее и работи 10 години в Клисура. През 1995 г. д-р Димчо Труфчев напуска България и работи в Испания.


През 1997–ма към него се присъединява и съпругата му Цвета, родом от Карлово. Двамата заедно живеят и работят 16 г. в Испания, като 12 от тях преминават на остров Майорка. Там учредяват Асоциация на българите в Майорка и д-р Труфчев е зам.-председател на организацията. Двамата съпрузи с помощта на съмишленици и родители основат българско училище, което работи и днес.


Далеч от Родината, Димчо Труфчев започва да пише първите си стихове. Част от тях влизат в издадената през 2002 г. стихосбирка „Размисли на глас”. През 2003-та излиза от печат второ допълнено издание. През 2004 г. се появява втората му книга „Посвещения”.


След 2011 г. семейство Труфчеви живеят и работят в Карлово в новосъздадения от тях Ветеринарно-медицински център в града.


Съпругата на поета, Цвета Труфчева, е учителка в детска градина „Гина Кунчева“ в Карлово. Тя е редакторът и критикът на творбите на своя съпруг.


Д-р Димчо Труфчев е член на клуба на поетите към къща музей „Иван Вазов“ – Сопот и на Конфедерацията на българските писатели. Той е носител на награди от редица престижни национални и местни литературни конкурси. Негови творби са публикувани във вестници и списания.


Семейство Труфчеви имат две дъщери. Голямата – Веселина е дипломиран ветеринарен лекар и работи по специалността си в Лондон. Малката – Мария има икономическо образование.


Преди месец излезе третата книга на д-р Димчо Труфчев „Моето измерение. Поезия, проза и публицистика“. Тя ще бъде представена на 24 април в Камерната зала на НЧ „Васил Левски 1861г.“ – Карлово.


За откровенията на семейство Труфчеви вижте във видеоматериала.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче