Секции

20 April 2024 17:58

Родолюбиви инициативи пазят историческата памет за Свежен (видео)

Родолюбиви инициативи събраха днес в брезовското село Свежен кметове, депутати от нашия и европейския парламент, представители на правителството и много общественици. Сред тях бяха евродепутът Андрей Ковачев, зам.-министърът на културата Амелия Гешева, кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов. В основата на реализацията на стартиралите инициативи за съхраняване историческата памет за Свежен е активността на местния кмет Христо Енков и съпричастността на много съмишленици, които са свързани със селото.

С официална церемония бе даден стартът на осъществяването на проект за консервация, реставрация и експониране на родната къща на полковник Владимир Серафимов , както и с на изграждане на интерактивен център към нея. Името на полковник Владимир Серафимов е светиня и в Смолянския край. Историята го нарича спасителя на Средните Родопи. В събитието взе участие и популярният български рок-изпълнител и композитор Владимир (Валди) Тотев, който е внук на полковник Серафимов и е втори син на най-малката му дъщеря Лиляна.

Своята лична и обществена съпричастност присъстващите изразиха и при откриването на плоча в памет на жителите на с.Свежен, убити без съд и присъда от комунистическия режим. Те отправиха посланието да се помни миналото такова, каквото е било.

Повече за събитието във видеоматериала.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче