Секции

27 April 2024 05:11

Цветанка Неделчева представи монографията на ген. Георги Вазов „Участието на българите в Освободителната война“

Цветанка Неделчева - съставител и редактор на монографията на ген. Георги Вазов „Участието на българите в Освободителната война“ представи книгата в камерната зала на НЧ „Васил Левски 1861г.“ на 23 април в рамките на Маратона на четенето, който Общинска библиотека „Д-р Иван Богоров“ организира.

Монографията се издава за първи път и се посвещава на 5 юбилейни годишнини – 140 от обявяването на Руско-турската освободителна война; от създаването на българското опълчение и от Шипченската епопея; 115 години от написването на монографията и 110 г. от рождението на Вера Вазова, дъщеря на генерал Георги Вазов. „Достойните личности оставят след смъртта си сияние, в чиято светлина ние живеем. Ще бъдем полезни, ако предадем това сияние на бъдещите поколения“, мисъл на Вера Вазова поставена на заглавната страница на книгата.

Вера Вазова живее 102 години. Съставителката на книгата Цветанка Неделчева е имала срещи с нея в София. Тя прави голямо интервю с нея. Пред дъщерята на генерал Вазов директорката на къща музей „Иван Вазов“-Сопот обещава да издаде неговата монография и изпълнява обещаното.

Останал в историята, както с голямо признание за военното си дело, така и в обществения живот, ген. Георги Вазов в монографията прави много ценни изводи за боевете при Шипка и Шейново. Той познава всички руски източници за Руско-турската война. Позволява си да критикува руската армия. Неговата монография написана през 1902 година съхранява още едно късче памет за събитията по време на Освободителната война. Написана от генерал, който влага своето отношение към военните действия.

В книгата освен монографията на ген. Георги Вазов има негова автобиография, спомените на брат му Борис Вазов и на сестрата Вера Вазова. В изданието се публикуват за първи път ценни спомени за преврата през 1886 година.

Консултант за оформянето на корицата на книгата е карловската художничка Нина Канарова. Ценното историческо издание съдържа много автентични снимки и моливни рисунки на семейство Вазови, които са имали дарбата за рисуват.



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче