Секции

25 April 2024 12:24

След месец гласуваме за евродепутати – бройката на представителите ни в ЕП остава 17

В страните членки на ЕС вдните от 23 до 26 май ще се проведат избори за представители в ЕП. Датите са няколко защото, всяка държава сама решава, кой да бъде денят на вота. В България изборите обикновено се правят в неделя, затова и датата е 26 май. Минималната подкрепа, която дадена партия трябва да получи, за да излъчи свой представител в ЕП е 5,8%.

Цветозар Томов – бивш говорител на ЦИК:

„Бариера няма. Необходимият процент гласове, за да се избере един евродепутат зависи от броя на мандатите на съответната страна. Българските мандати са 17. За да получите точния процент трябва да разделите 100 на 17 това е малко под 6 %.“

Минималният брой представители от държава е 6, а максималният на 99. Най-малко е депутати са представени от Малка, а най-много от Германия. България ще излъчи 17 представители.Водачът на листата не е задължително да влезе в ЕП. Той може да бъде изправарен от друг кандидат събрал повече преференции.

Цветозар Томов – бивш говорител на ЦИК:

„За разлика от другия тип избори непосочилите префенция, не се натрупват на водачът на листата.“

Мандатът на евродепутатите е 5 години, колкото е и на ЕП. Според Теодор Стойчев формирането на коалиция в следващият ЕП ще бъде предизвикателство пред депутатите.

Експертите допълват, че гласуването за представители в ЕП е важно, защо от тях зависят законите, които ще приема Европа, а това рефлектира и върху всяка една държава членка на общността.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче