Секции

02 May 2024 03:38

Великденски фолклорен празник зарадва баненци

На Великден в Баня се събраха на площада пред НЧ"Св.Св.Кирил и Методий-1914" няколко поколения, за да пеят и играят автентични пролетни хора и песни. Специално бе и участието на групата за изворен фолклор при читалището. Тя е единствена в Пловдивска област, включена в националната система „Живи човешки съкровища – България“. Основана преди 40 години, през 2010г. групата е вписана като културен феномен в българската представителна листа. Това е най-високото отличие за фолклорен състав от община Карлово.

На празника във фоайето на читалището за първи път беше показано пано, изработено от сръчните ръце на Антоанета Богданова на инициативата "Багри, звуци и ритми в пролетната обредност на гр.Баня" по проект "Пловдив-Европейска столица на културата 2019".

Великденският концерт, започна с празничен водосвет, отслужен от отец Николай, за здраве, берекет и щастие в домовете на жителите от гр.Баня. Кметът Стамен Гешев поздрави събралите се на празника с възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата, за светли дни и благоденствие.

В празника се включиха възпитаници на ДГ "Вяра, надежда и любов" с директор Нина Друнева, групата за изворен фолклор с художествен ръководител Иванка Близнакова, фолклорен клуб „Тракийка” и детска танцова формация „Зорница”с художествен ръководител Мария Генчева.

За празничната атмосфера допринесоха и ведрарския танцов състав "Жар" с художествен ръководител Станислав Джапаров.

/По информация и снимки: НЧ"Св.Св.Кирил и Методий-1914"-гр.Баня/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче