Секции

26 April 2024 22:54

Убити и ранени при протестите във Венецуела, Гуайдо обяви общонационална стачка

При сблъсъците във Венецуела и потушаването им са загинали най-малко двама души, а близо 30 са били ранени. Опозиционният лидер Хуан Гуайдо и неправителствена организация съобщиха за двете жертви, като едната е 27-годишна жена, която е била простреляна в главата на протест в Каракас и по-късно е починала в болница. Самият Гуайдо съобщи за втори убит – 24-годишен младеж, участвал в протестите на 30 април. Националната гвардия използва сълзотворен газ и водни оръдия срещу демонстрантите, излезли по улиците на столицата по призив на Гуайдо, който се самопровъзгласи за временен президент на Венецуела през януари и оттогава опитва да отстрани от власт Николас Мадуро. Гуайдо обяви начало на общонационална стачка на 2 май, обяснявайки на поддръжниците си, че натискът срещу Мадуро трябва да се засили.

Хуан Гуайдо – самопровъзгласил се за временен президент на Венецуела:

„Ще предприемем стъпки към организиране на последователни стачки, за да постигнем обща стачка в цялата страна. Сега започваме с натиска, но трябва да изградим опорите. Трябва да спрем узурпацията, за да възстановим страната. Ясно е, че узурпаторът вече е загубил и е свален. Искаме да попитаме: Колко още? Колко ще ти отнеме да победи свободата, колко време ще отнеме да възстановим електроподаването, водата, нашите семейства и роднини? Какви жертви ще струват свободата, демокрацията, щастието? На прав път сме. Не мога да ви кажа колко време ще ни отнеме, но протестите постигат своето. Те вече ни слушат“.

В Каракас се проведе и паралелно проправителствено шествие, на което председателят на Конституционното събрание Диосдадо Кабело заяви, че опозицията е изолирана и „се крие по чуждите посолства“.

Раул Уркуя – поддръжник на Мадуро:

„Демонстрацията ни е срещу американския империализъм и неговите планове за агресия срещу отечеството на Боливар, Замора и Чавез. Подкрепяме нашия върховен командващ – президента Николас Мадуро“.

Ръководството на въоръжените сили засега остава лоялно на Мадуро, който е на власт от 2013 г. Само отделни подразделения от армията преминаха на страната на Гуайдо, но не успяха да предизвикат масов отказ от президента социалист и подкрепа за действията на опозицията.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче