Секции

23 April 2024 14:21

С литийно шествие и заупокойна панихида бяха почетени загиналите клисурци (видео)

Много граждани, ученици и гости на Клисура се включиха в литийното шествие, което се организира за първи път от църквата „Св. Никола“, опожарена по време на Априлското въстание, до храма „Успение Богородично“ в центъра на балканското градче, построена 7 години след Освобождението през 1885 година.

На 30 април т.г. в параклиса бяха осветени две от иконите, дарени от родолюбива българка. Тя е дарила общо 4 икони на църквите в Клисура. След освещаването на дарените икони литийното шествие тръгна от параклиса „Св. Архангел Михаил“, обиколи изгорялата по време на Априлското въстание църква „Св. Никола“ и продължи до действащата „Успение Богородично“. Там бе отслужена заупокойна панихида в памет на загиналите клисурци.


През 1903 г. с тържествено литийно шествие в параклиса са положени костите на трима от ръководителите на клисурското въстание – Григор Попов, Христо Труфчев и Атанас Попминков.

През 2008 г. в специален саркофаг в криптата на параклиса са положени кости на убити през въстанието жители на Клисура.


Днес от църковната постройка на храма „Св. Никола“ са запазени само зидовете и абсидата. Възстановени са оградата и камбанарията, от която е оповестено началото на бунта.

В църковния двор се намира параклисът „Архангел Михаил“. Той избягва участта на църквата, защото мюсюлманите също почитат архангелите. Всички останали сгради и къщи в Клисура са опожарени и ограбени. В църковния двор са избити много клисурци. След завръщането си от Копривщица оцелелите възстановяват параклиса и вграждат неговия притвор в постройка, в която могат да се събират повече богомолци. Параклисът се ползва за богослужение до 1885 г. , когато е осветен новият храм „Успение Богородично“.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче