Секции

26 April 2024 07:43

Държавата увеличава парите за здраве за деца и бременни жени

Здравната каса ще плаща повече за лечението на деца и бременни жени от 1 юни. Средствата за това ще бъдат осигурени от допълнителното финансиране от 50 млн. лева, отпуснато през април. Това са решили здравният министър Кирил Ананиев и представители на Българския лекарски съюз и Асоциациите на държавните, общинските и областните болници на среща при премиера Бойко Борисов.

Ще се финансират допълнително и отдалечени болници в труднодостъпни места, белодробните и психиатричните болници, както и спешни центрове.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването:

„50 млн. е ресурсът, който можем да използваме за увеличение на клиничните пътеки. Разбира се, става въпрос да спазваме определения приоритет, който споменах преди малко за детско и майчино здравеопазване, разбира се и другите клинични пътеки, които от доста време не са изменяни. Ние, на национално равнище – считаме, че осигуряваме ресурса, с който да гоним нивата на заплащане, които се очакват от нас“.

Иван Маджаров, председател на БЛС:

„БЛС настоява не с допълнителни средства, а с икономия на средства от болничната помощ за тази година – те да бъдат използвани да се изплати пропорционално надлимитна дейност за стари години, защото тези проблеми, на които сме свидетели в момента, се наслояват през годините точно заради това. Не е достатъчно ссамо повишаване на цените на пътеките“.

С част от средствата ще бъдат увеличени и заплатите на медицинските сестри, за да може началните им заплати да достигнат обещаните 950 лв.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването:

„Това, което мога да кажа за тази методика е, че тя цели справедливо, обективно, недискриминационно разпределение на разходите за персонал. Ресурсът, който е заделен за разпределение на медицинския персонал да отиде веднъж там, където наистина хората не могат да заработят , заради малко население, отдалечени места… От друга страна обаче -разпределението през НЗОК да става на базата на действително положен труд и получени финансови резултати“.

Промените ще влязат сила от 1 юни, а заплащането по новия начин ще започне от юли.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче