Секции

20 April 2024 17:00

Експерти: Увеличението на цените на клиничните пътеки от 1 юни е правилна стъпка

Промяната на стойността на клиничните пътеки за детско и майчино здраве, и пулмология е единствения законов начин да се увеличат заплатите на медицинските специалисти, което беше договорено след протестите на сестрите. Така се избягва и опасността Брюксел да ни обвини в оказване на държавна помощ на търговски дружества. Така коментира решенията след срещата между премиера Бойко Борисов и Българския лекарски съюз здравният експерт Аркади Шарков.

Аркади Шарков, здравен експерт:

„От една страна можем да кажем, че буквално това, че решиха тези пари да не отидат през централно финансиране, през бюджета на министерството на здравеопазването към заплати по неясно какъв начин разпределени е по-добре да минат през клинични пътеки. Правилно е това, което направиха от Лекарския съюз с тази декларация, защото по първия смисъл това можеше да бъде абсолютно характеризирано като държавна помощ, съответно, спрямо договора за присъединяване към ЕС нямаме право на такава към търговски дружества и можеше да ни коства глоби“.

Официално Здравното министерство може да увеличи финансирането по перата Спешна помощ и за лечебни заведения в отдалечени райони и така да помогне ръководствата на болниците, допълни Шарков. От Лекарския съюз излязоха със специална декларация, в която се настоява за ясни регламенти за обещаното увеличение на парите за здравните специалисти.

д-р Гергана Николова, БЛС:

„И заради това излязохме с тази декларация, че ако ще се дават пари, то това трябва да се прави по законов път, да се направи така, че да се финансират клинични пътеки, че трябва да се помисли за доболничната помощ и да се прави нещо с тези ограничения в лимитите, особено в педиатричните отделения.Не може едно търговско дружество да даде на своите служители едни пари, които то не е изработило. Затова говорим, че трябва да се промени системата за незаплащане на надлимитните дейности. Има много пари, които седят, които са изработени и не са заплатени. Това иска да направи Лекарския съюз – те трябва да си получат парите, които са си изработили, защото не е логично да си лекувал един човек, този човек да е оздравял, да си е отишъл в къщи и на теб да не могат да ти заплатят дори разходите, които си направил за него“.

От Лекарския съюз настояват преговорите за новия Рамков договор за 2020 година да започнат още в средата на тази, както и да се промени схемата, при която държавата определя бюджета на Здравната каса, а едва в последствие става ясно за какво ще стигне той.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче