Секции

26 April 2024 07:20

Президентът присъства на възстановката на събитията от Априлското въстание в Клисура (видео)

Кулминацията на честванията на 143 години от Априлското въстание в Клисура започна в 10 часа тази сутрин. Стотици гости и граждани се събраха на площада в подбалкански град да присъстват на въстановката на историческите събития от април 1876 година. В словото си президентът Румен Радев подчерта:


Година подир година се събираме в градовете герои, за да си спомним кървавия и героичен български април. За да съпреживеем трагичните и славни мигове, без които нашата историческа съдба би била много по-тежка. Чешеровото топче макар и за ден ни буди от унинието и апатията. Народ без минало няма и бъдеще, затова сме длъжни да помним.


Възстановката на събитията от Априлското въстание, която се прави в Клисура, е най-старата и мащабна за страната. За първи път такава е направена по повод 25 години от Априлската епопея. Тази година в нея се включиха над 130 човека, сред които местни самодейци и представители на национално дружество „Традиция“.


Президентът наблюдава отблизо възстановката на битката за Клисура и как Боримечката изнесе черешовото топче.


Битките за подбалканския град се проведоха на площада пред Павурджиевата къща, по тесните калдъреми улички и в местността Зли дол, където с 15 черешови топчета бунтовниците се изправят срещу 2-хилядната башибозушка армия.


На 10 януари 1878 година Клисура посреща руските си освободители, предвождани от полковник Комаровски.


След възстановката всички участници се строиха на площада и президентът Радев даде команда за последния залп. За спомен си направиха и обща снимка. Честванията завършиха с всенародно хоро и празничен концерт.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Има два случая в живота на човека, когато той не бива да прави догадки: когато не може да си го позволи и когато не го умее.


Марк Твен