Секции

25 April 2024 02:34

Община Карлово и Пловдивският регионален археологически музей възобновяват проучването на тракийското средище край с.Васил Левски (видео)

Община Карлово и Пловдивският регионален археологически музей възобновяват проучването на тракийското средище край с.Васил Левски. Това съобщиха на специална пресконференция днес кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов и директорът на РАМ-Пловдив доц. д-р Костадин Кисьов, който ще е научен ръководител на проучването. Участие в нея взеха също зам.-кметът Антон Минев, София Христева- заместник-ръководител на екипа по прочването и докторант в Националния археологически институт към БАН, директорите на регионалните исторически музеи в Карлово и Клисура Мария Деянова и Стоян Иванов, както и кмета на с.Васил Левски Доньо Стоянов.


Проучването на тракийското средище до с.Васил Левски е започнало още през 1993 година и е продължило с известни прекъсвания поради липса на финансиране до 2008 година.


Кметът д-р Кабаиванов подчерта, че обектът е приоритетен за Община Карлово и затова са отделени 35 хиляди лева, за да започне проучването. Общината ще продължи да търси финансиране на проучването, реставрацията и експонирането на тракийското средище. Готовност за финансова подкрепа е заявена и от Министерството на културата.


По думите на доц. д-р Кисьов това е обект от национално значение за археологическата наука и за региона, тъй като е единственият запазен тракийски град. Целта на възобновеното проучване е да бъдат направени теренни сондажи и геофизични измервания и изследвания на площ от 15 декара, които обхващат укрепената част на тракийското селище и предполагаемата площ на некропола. До момента археологическият обект край с.Васил Левски е проучен частично. Обхванатата площ е 1 декар, като са разкрити и сектор от крепостна стена и основите на храм.


Директорът на РАМ-Пловдив подчерта, че вероятно тракийският селищен център е първата столица на Одриското царство и е разположен на площ от 35 декара. Затова този обект носи истинска история. След като бъдат направени необходимите геофизични проучвания и археологически разкопки, ще се подготви документация за придобиване статут на недвижима културна ценност от национално значение на тракийския селищен център край с.Васил Левски. Така община Карлово ще може да кандидатства по оперативна програма „Региони в растеж”, която ще финансира инфраструктурен проект за превръщане на обекта в туристическа дестинация.


Във видео материала са използване снимки на тракийското средище край с.Васил Левски, предоставени от Община Карлово.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче