Секции

26 April 2024 18:25

ЕС осъди решението за отмяна на резултатите от местните избори в Истанбул

Почти веднага след като стана ясно, че в Истанбул ще има нови кметски избори, ЕС излезе със своята позиция, в която осъжда решението на Върховния изборен съвет да отмени резултатите от вота, провел се на 31 март. Тогава с малка преднина кметския пост в мегаполиса беше спечелен от кандидата на опозиционната Народнорепубликанска партия Екрем Имамоглу. От партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Ердоган обаче поискаха касиране на изборите, като заявиха, че по време на гласуването са били извършени редица сериозни нарушения.

ЕС осъди решението на Върховния изборен съвет на Турция да отмени резултатите от местните избори в Истанбул и да насрочи нови. Върховният представител за външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан заявиха, че това противоречи на идеята на демократичен изборен процес. В съвместно изявление представителите на ЕС коментираха, че решението е политизирано. Те подчертаха, че работата на турската избирателна комисия трябва да бъде независима и прозрачна, в съответствие с международните норми.

Местните избори в Турция се проведоха на 31 март. Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Ердоган изгуби в ключови градове, като Анкара, Измир и Истанбул. В мегаполиса с малка преднина спечели кандидатът на опозиционната Народнорепубликанска партия Екрем Имамоглу.От партията на Ердоган поискаха касиране на изборите, като заявиха, че са допуснати сериозни нарушения по време на гласуването. Имамоглу веднага отговори на решението на комисията. Пред свои поддръжници той заяви, че и на следващите избори ще спечели.

Екрем Имамоглу – кмет на Истанбул:

„Те може да са решили да има нови избори, за да имат около 40 дни, за да покрият тяхната мръсотия. Но нека ви кажа нещо. Ще си върнем отново правата с усмивка на лице и с надежда, любов и уважение.“

Новите избори в Истанбул ще се проведат на 23 юни. Новината беше посрещната в града с редица протести. Демонстрантите, подкрепящи Имамоглу ,излязоха по улиците с чукане на тенджери и тигани, и се обявиха против решението резултатите от вота през март да бъдат отменени.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче