Секции

26 April 2024 06:08

ЕС отхвърли „ултиматума“ на Иран за ядреното споразумение

ЕС официално отхвърли ултиматума на Иран за ядреното споразумение. Общността излезе с общо изявление днес, в което се посочва, че страните-членки няма да се поддадатна натиска на Техеран. Текстът е подписан и от другите страни по сделката Германия, Франция и Великобритания. Преди ден ислямската република обяви, че спира да спазва 2 от точките на спозумението от 2015 г.

ЕС категорично настоя Иран да продължи да спазва ангажиментите си по ядреното споразумение, подписано през 2015 година. Страните от Общността и външните министри на Германия, Франция и Великобритания, които са страни по сделката, излязоха с общо изявление в четвъртък, в което официално отхвърлят ултиматума на Техеран. Преди ден ислямската република обяви, че спира да спазва 2 от точките на споразумението от 2015 г. Иран даде и срок от 60 дни да бъде предоговорено споразумението, в противен случай ще продължи с добива на високообогатен уран.

Решението на Техеран дойде точно година след оттеглянето на САЩ от сделката. Именно ходът на Доналд Тръмп изостри до краен предел напрежението между двете държави и постави Брюксел между чука и наковалнята. За момента Общността продължават да поддържат балансирана позиция и да се стремят да запазват сделката в този й вид. За Иран обаче сегашната ситуация и в частност санкциите на САЩ са далеч от изгодни.

От наказанията на Вашингтон бяха засегнати и много европейски държави. В опит да се избегнат санкциите ЕС въведе системата ИНСТЕКС. В края на януари върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини обяви, че Съюзът въвежда „Инстекс“. Той трябва да служи като канал за трансфер и разплащания с Иран и да помогне за заобикаляне на санкциите. Първоначално през него ще се превеждат лекарства, храни и селскостопанска продукция, без петрол.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Любовта превръща дивеча в сокол, сокола в човек, а човека — отново в пустиня. Тя превръща оловото в злато, а след това отново скрива златото под земята.


Паулу Коелю