Секции

26 April 2024 17:26

Розопроизводители дискутираха спешни мерки, за да е успешна кампания 2019

Какви спешни мерки трябва да се преприемат, за да е успешна тазгодишната кампания по беритбата и изкупуването на розите в Карловския регион. Това дискутираха вчера розопроизводители в зала „Васил Караиванов“ на Община Карлово. Срещата бе по инициатива на местната управа. Заедно с розопроизводители от карловския регион на нея присъстваше и заместник-кметът Стойо Карагенски. Сред тях имаше и такива, които се занимават и с розопреработване. Присъстващите обсъдиха и закона за защита на маслодайната роза, приет на първо четене в Народното събрание.

Общото мнение бе, че предстои тежка кампания по розобране и розоизкупуване. Времето е дъждовно и неблагоприятно. Очакванията са розите като килограми и като декари да са повече от миналата година, но е налице намален интерес на изкупуване на розовия цвят. Не е ясна още изкупната цена на изкупуването на розите. Цената е около 2 лв, по-скоро под 2 лв., се чуха коментари в залата.

Поставен бе въпросът как да се подходи в тази ситуация. Имаше мнение, че това, което е било преди 4 години, сега не може да се получи. Както и че розопреработватели говорели, че има случаи в чувалите с розов цвят вътре да има вода, пясък, сол и че масово брането става следобед или вечер, а предаването на чувалите ставало сутрин.

Бяха поставен въпросът защо на тази среща няма представител на „Българска роза“АД. Ако няма кой да каже на каква цена ще се купува цветът, как да кажем каква ще е цената на розоберачите- казаха розопроизводители. Чуха се гласове, че това уточняване е трябвало да стане още през март, а не три дена преди кампанията и че без цвят розово масло не става. Коментираше се и това, че много ог розовите масиви се гледат семейно или по съседски. Хората берат и отиват на работа. Розопроизводителите коментираха, че като платят разходите и са на минус още от самото начало.

Присъстващите в залата коментираха, че вероятно има договорки на цената между розопреработвателите. Настояваха, че бизнес става само при ясни правили и без монопол. Чу се мнението, че след като „те правят картел и ние да направим картел, и да не оберем нито цвят, докато не вдигнат цената.“

Розопроизводителите се обединиха около мнението, че трябва да се спаси труда им и розите и че трябва да направят план за действие. Според тях държавата трябва да се намеси и да разруши картела на розопреработвателите, като и да има държавно субсидиране на легитимните розопроизводители.

Дискусията акцентира на това, че няма реално работеща организация на розопроизводителите, за да бъдат като юмрук и да защитават правата си. Докато няма легитимна браншова организация, никой няма да ни обърне внимание, казаха те. За такава организация се говори още от 1990 година. Присъстващите решиха 20 май да бъде дата за учредително събрание на асоциация на розопроизводителите от Карловския регион. Избраха 6 човека, които заедно с представители на местната управа да уточнят необходимите детайли по нейното създаване. Чуха се и гласове, че трябва да се говори и за национално представителство и че Общината ще съдейства за контакти и с други общини.

За приетия на първо четене закон за розата, присъстващите коментираха, че почти нищо от предложенията им от миналата година не е влязло в него и че основно има санкции.

Зара Клисурава - председател на Националния съюз на производителите на етерично-маслени култури в България, коментира по време на дискусията, че има възможност за промени между първо и второ четене на закона за розата.



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче