Секции

18 April 2024 06:33

Корнелия Нинова купила 2000 кв. м. в центъра на София за 70 000$

Председателят на БСП Корнелия Нинова е придобила два етажа от сграда в центъра на София за сумата от 70 000 долара. Общата квадратура на придобития имот е 1915 кв. м. Това показват документите от приватизационния договор на държавното предприятие „Техноимпекс“, на което Нинова е била изпълнителен директор до 1999 г. Подробности в разследването на телевизия Европа:

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е успяла да придобие два етажа от сграда в центъра на София срещу 70 000$. Общата площ на апетитния имот е 1915 кв. м., като прехвърлянето му във владение на Корнелия Нинова е част от сделката за придобиването на държавното дружество „Техноимпекс“.

Сделката за приватизирането на „Техноимпекс“ ЕАД се осъществява на 13 януари 1999 г. Като продавач е посочен министърът на търговията и туризма Валентин Василев, а от друга настоящият лидер на БСП и тогавашен 28-годишен начинаещ предприемач Корнелия Нинова. През последните две години преди приватизацията Нинова е изпълнителен директор на държавното дружество. В последствие тя е и основно лице в работническо-мениджърското дружество “Техноимпекс 98″, където държи 33% от акциите.

Как Нинова успява да придобие „Техноимпекс“ ЕАД за 70 000$? Посочената цена на сделката е 700 000 долара, но в договорът е записано, че 10% се плащат веднага, а другата част – на равни вноски за 10 г. Купувачът се задължава да направи инвестиции за 700 000 долара. Всичко това се случва на 13 януари 1999 г. В последствие се подписва анекс към оригиналния договор, според който останалата сума се плаща в компенсаторни записи. Така на практика Корнелия Нинова успява да придобие външнотърговското дружество „Техноимпекс“ на срещу сумата от 70 000 щатски долара.

В поредица от репортажи телевизия Европа ще ви покаже какво е успяла да купи Корнелия Нинова срещу тази сума. Според анализ на активите на дружеството, то разполага с редица имоти, един от който се намира в центъра на София. Интересно е, че анализът е изготвен на 31 март 1998 г., по малко от година преди приватизацията и е подписан от изпълнителния директор на държавното Корнелия Петрова Нинова. Имотът в София се намира на ул. „Калоян“ 8 в идеалния център на столицата и представлява 4-ти и 5-ти етаж от бившата сграда на Кореком.

Потърсихме мнение на професионален брокер за стойността на придобития имот:

Брокер:

„Средно, като квадратен метър не можем да говорим, тъй като нямаме и чак толкова подробна статистика, която да сме правили, но мога да ви кажа, че един маломерен двустаен апартамент около 50 квадрата е струвал между 20 до 25 000 $. „

В последствие Корнелия Нинова продължава да управлява предприятието „Техноимпекс“ до 2005 г., когато поема поста заместник-министър на икономиката. В този момент ведомството е оглавявано от Румен Овчаров. По това време Нинова продава и акциите си в „Техноимпекс“. Няколко години по-късно близо 90 % от акционерния капитал на „Техноимпекс“ вече е собственост на „Холдинг Нов век“ АД, който е част от „Химимпорт“.

Самата Нинова дава противоречива информация относно сделката за „Техноимпекс“. Запитана в телевизионно предаване откъде е имала 70 000$ на през 1999 г., когато е на 28 години, тя отговаря “Ама няма платени такива пари! Откъде ша взема аз теа пари да платя “Техноимпекс“!”, макар документите да сочат друго.

Очаквайте още разкрития във връзка с приватизацията на „Техноимпекс“ и участието на Корнелия Нинова в нея.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Задачата на живота не е в това да бъдеш на страната на мнозинството, а в това да живееш съгласно вътрешни, създадени от самия теб закони.


Марк Аврелий