Секции

10 May 2024 04:08

Френският парламент прие законопроект за възстановяване на катедралата „Нотр Дам“

Законопроект за възстановяване на Нотр Дам беше приет от долната камара на френския парламент. Текстът е бил представен в края на април на заседание на правителството. Той е приет на първо четене, 32-ма души са го подкрепили, петима са гласували против, а 10 са се въздържали.

Документът предвижда данъчни облекчения за хора, които даряват пари за възстановяването на катедралата. Законопроектът съдържа и редица правила, в рамките на които ще се извършва набирането на средства.

Франк Ристер – министър на културата на Франция:

„В задачата по възстановяването няма да бързаме. Нуждаем се от предложение за реставрация на „Нотр Дам“, достойна за нейното величие и онова, което символизира.“

Сега законопроектът отива в Сената, където ще бъде подложен на дебат и гласуване на 27 май.

Най-големият пожар в историята на „Нотр Дам“ стана вечерта на 15 април. Шпилът на катедралата се срути, носещата конструкция беше обхваната от пламъци. Според пожарникарите, структурата на храма и основните произведения на изкуството, както и мощите, съхранявани там, са оцелели.

Според прокуратурата най-вероятна е версията за случаен характер на пожара. Френският президент Еманюел Макрон обяви намерението си да възстанови „Нотр Дам“ до пет години. Международни организации и големи компании предложиха помощ за възстановяване на катедралата и дариха средства за това.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Стойността на образованието се измерва не по броя на прочетените книги, а по употребата им.


Плутарх