Секции

29 March 2024 07:22

Три малки мечета вече живеят в парк „Централен Балкан“

Трите малки мечета, намерени през април м.г. в района на язовир Доспат, бяха пуснати и вече живеят в Национален парк „Централен Балкан“. Мечетата прекараха близо година в спасителния център „Арктурос“ в Северна Гърция, където по специална програма за реадаптация са приучени да оцеляват в дивата природа. Според специалистите от гръцка и българска страна животните вече са на възраст и с размери, подходящи за връщане в природна среда.

Наречени са Радостина, Митко и Йонас. Поставени са им нашийници с GPS устройство. Това ще позволи да се проследява тяхното движение, да се отчита доколко успешно е връщането им към самостоятелен естествен начин на живот и при необходимост да осигурява възможност за реакция от страна на парковата дирекция.

Проведената за първи път в България подобна акция осъществи екип от Министерството на околната среда и водите, организацията за защита на животните „Четири лапи“ и експерти от Дирекцията на НП „Централен Балкан“. Новият дом на мечетата е резерватна територия, предварително избрана от служители на Парковата дирекция и експерт от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН като най-подходяща за повторното връщане на мечета в природата – гориста, охранявана, далеч от населени места.

/Снимки: visitcentralbalkan.net/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче