Секции

25 May 2020 15:25

МВнР: Турският посланик заяви, че думите му са били погрешно интерпретирани

Посланикът на Република Турция Хасан Улусой не е отправял препоръки за задължително изучаване на турски език от страна на българските граждани. На среща в Министерството на външните работи, където беше извикан за обяснение, Улусой е предоставил текста на изказването си по време на откриването на завод в Кърджали.

Той е заявил, че турската страна няма намерение да се намесва по какъвто и да е начин във вътрешната политика на Република България, а в дейността си той се ръководи изцяло от целта да развива приятелските и взаимноизгодни отношения с България. Според Улусой думите му са били погрешно интерпретирани от медиите.

„Пред посланика беше изразена позицията, че изказването му е политически неприемливо и не отговаря на очакванията на българската страна за поддържане на приятелски и добросъседски отношения. Беше подчертано, че турските инвестиции в България не могат да бъдат обвързвани по никакъв начин с изучаването на турски език, а следва да се основават на икономическа логика. Изтъкнато беше, че турските инвеститори следва да се съобразяват с официалния език в България и по-подходящо би било те да подкрепят подготовката на кадри, владеещи български език“, съобщиха от ведомството на Екатерина Захариева.

В същото време в България изучаването на чужди езици е въпрос на свободен избор на всеки български гражданин, а условията за това са налице, подчертават от МВнР.

Бяха изразени очакванията на България турската страна да се придържа към фундаменталните принципи на които се базират двустранните ни отношения, а именно добросъседство, равнопоставеност, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

През 2020 година може ли да няма тежки ПТП-та?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче