Секции

26 April 2024 14:48

Литва ще избира президент на балотаж

Гитанас Науседа и Ингрида Симоните са двамата кандидати, спечелили най-много гласове на провелите се вчера президентски избори в Литва. Двамата кандидати ще се изправят един срещу друг на балотажа на 26 май. 54-годишният Науседа – бивш старши икономист в една от водещите банки в страната, получи 31,07% от гласовете.

Гитанас Науседа:

„Мисля, че имаме изключително добри шансове да продължим нашата работа. Ще продължим да се срещаме с хората от малките общини, които трябва да получат своя глас. “

Втора се нареди 44-годишната Симоните, бивш финансов министър в дясноцентристкото правителство, която получи 28,73% подкрепа.

Ингрида Симоните:

„Трябва да се съсредоточим върху хората. Това ще е моето послание за втория тур. И говоря не само за хората в големите градове. Живеещите в малките населени места са също толкова важни и техният глас трябва да се чуе, за да имаме една успешна страна.“

Двамата кандидати бяха лидери за президентския пост и преди първи тур. Премиерът Саулус Сквернелис, който също участва във вота, но не можа да продължи на балотажа. По тази причина той обяви, че ще изпълни своето обещание и ще подаде оставка на 12 юли.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче