Секции

29 March 2024 10:18

Министърът на земеделието Румен Порожанов подаде оставка

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов подаде оставка. Съобщението дойде от правителствената пресслужба. Оставката е депозирана пред премиера Бойко Борисов и приета от него. В мотивите си Порожанов посочва, че не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството.

„Смятам, че положих всички усилия работата в едно от най-големите като обхват министерства да върви успешно. В сектора има много проблеми и със сигурност не всички са решени, но за всеки е направен опит за намиране на балансирано и справедливо решение. Резултатите за развитието на земеделския отрасъл ясно показват възходящата тенденция, такава се отчита и по отношение на износа на селскостопански стоки. Комуникацията със сектора винаги е била открита и прозрачна за поставянето, разглеждането и решаването на всички належащи въпроси.

Решението на земеделския министър идва дни след като той поиска от Антикорупционната комисия да публикува всички данни за подадената от него имотната му декларация за 2017 г. Порожанов поиска да бъде дадена информация и за имотното състояние на съпругата му. Припомняме, че при проверка от КПКОНПИ откриха несъответствие в декларираното от него и реалното му имуществено състояние.

Порожанов беше замесен в скандала с евтините апартаменти, довел до множество оставки на министри и депутати. През 2004 г. той е закупил жилище за малко над 218 лв. на кв. м. Според земеделския министър имотът е деклариран и всичко е законно.

В началото на миналата седмица Румен Порожанов беше призован на разпит от прокуратурата заради установени от държавното обвинение злоупотреби с евросредства по земеделски програми от страна на бизнесмена Миню Стайков. В периода на откритите нарушения Порожанов е директор на Държавен фонд „Земеделие“.

Порожанов е разследван от прокуратурата и в качеството си на принципал на отпуснатите евросредства за изграждане на къщи за гости. Заради този казус поста си напусна зам.-министърът на икономиката Александър Манолев, а освен него, се проверя и къща на роднини на депутата Елена Йончева, както и още 700 проекта, изградени с пари от Брюксел.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче