Секции

19 April 2024 12:39

В Сопот почетоха 151 години от рождението на генерал Владимир Вазов

С тържествена церемония в Сопот бе отбелязана 151-годишнина от рождението на генерал Владимир Вазов.

Думи на признателност за делото му като един от най-големите български военноначалници и родолюбци произнесоха кметът на Община Сопот Деян Дойнов и о.з. м-р Стефан Груев - секретар на Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Карлово.

Сред официалните лица пред паметниците на братята генерали Георги и Владимир Вазови бяха заместник-областните управители на област Пловдив Евелина Апостолова и Димитър Керин, Негово Високо Благоговенство отец Марко Тодоров – архиерейски наместник на Карловска духовна епархия, генерал – майор Нонка Матова - Председател на „Тракийско дружество „Войвода Руси Славов“, висши военни от 61-ва Стрямска механизирана бригада, общински съветници и директори на училища в Сопот.

След тържествения ритуал с участието на духовия оркестър и представителната рота от състава на 61–ва механизирана бригада бяха поднесени венци и цветя в знак на почит и признателност пред делото на ген. Владимир Вазов.

Честването на бележитата годишнина продължи в къща музей „Иван Вазов“ с награждаване на победителите ученици и отличените педагогически ръководители в организирания от „Тракийско дружество „Войвода Руси Славов“ национален конкурс за есе, посветено на братята генерали Георги и Владимир Вазови. Председателят на Дружеството генерал –майор Нонка Матова обеща осъщественият тази година за първи път конкурс да се превърне в традиционен.

След това пред сопотската публика бе представен филмът „Непобеденият Генерал“, посветен на ген.Владимир Вазов. Кметът Дойнов благодари на неговия автор театралният и филмов режисьор Татяна Пандурска за приноса в съхраняването на паметта за такива велики българи.

/Снимки от събитието на публикувани в Галерия./



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче