Секции

08 May 2024 00:09

Си Дзинпин: Няма сблъсък на цивилизации в търговската война САЩ-Китай

Президентът на Китай Си Дзинпин обяви, че няма „сблъсък“ на цивилизации и осъди расовото надмощие като „глупаво“ на фона на напрежението със Съединените щати и загрижеността за нарастващата световна сила на Пекин. Коментарите бяха направени, след като високопоставен американски чиновник миналия месец описа съперничеството между Китай и САЩ като „борба с една наистина различна цивилизация и различна идеология“.

Си Цзинпин – президент на Китай:

„Днес Китай не е само Китай. Той е азиатски Китай и световен Китай. В бъдеще ще заемем още по-отворена позиция, обхващайки целия свят. Ако страните се върнат към изолацията и се откъснат от останалия свят, цивилизациите ще загинат и ще загубят своята жизненост.“

Си говори на церемонията по откриването на Конференцията за диалог на азиатските цивилизации в Пекин, организирана от министерството на пропагандата.

Си Цзинпин – президент на Китай:

„Хората в Азия се надяват всички страни да се придържат към духа на откритост и диалог и политиката на свързаност, гладка търговия и финансова циркулация.“

Речта на Си Дзинпин идва по-малко от седмица, след като търговските преговори между Вашингтон и Пекин се влошиха на фона на американските мита на стоки за 300 млрд. долара. В понеделник Китай отвърна с изявление, че ще увеличи тарифите на американските стоки на стойност 60 млрд. долара от 1 юни.

Речта на Си се фокусира и върху насърчаването на междукултурното сътрудничество в региона, като той призова останалите азиатски държави да „укрепят културното доверие“.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Успехът не е ключът към щастието. Щастието е ключа към успеха. Ако обичаш това, което правиш, ще бъдеш успешен.


Алберт Швайцер