Секции

26 April 2024 15:30

4-ти протест в Кърнаре срещу агресията на ромите, те трябва да премахнат незаконните си постройки до края на юни (видео)

52 са незаконните постройки в ромската махала в Кърнаре. Община Карлово е направила необходимите проверки и кметът д-р Кабаиванов е издал заповед за доброволно премахване. Ромите имат 7-дневен срок за обжалването й. После те ще имат 30 дни за доброволното събаряне на постройките. След това събаря Общината. Това съобщи общинският кмет на жителите на с.Кърнаре, излезли на 4-ти пореден протест срещу ромската агресия. До протестите се стигна след като на 4 май вечерта роми нахлуват в кафе-аператив в селото, в което по това време собственикът празнува абитуриентския бал на дъщерята си. Кметът е разпоредил каруци да не се движат от 1 май до 30 септември във времето от 20:00ч. до 7:00ч. и от 1 октомври до 30 април – от 17:00ч. до 7:00ч. Кметовете водят регистър на каруците и при нарушение на заповедта за движението им ще има санкции.

Д-р Кабаиванов съобщи, че по важната тема за разкриване на полицейски участък в близкото село Розино през идващата седмица му предстои разговор със заместник-министъра на вътрешните работи Красимир Ципов, а след 26 май и с министър Младен Маринов.

Общинският кмет е уведомил в разговор и министър-председателя Бойко Борисов за случващото се и какво Община е предприела до момента. Срещата между двамата също ще е след 26 май.

По думите на кмета д-р Кабаиванов всеки ще може да си купи парцел от общинската земя в Кърнаре за законен строеж. Общината на никой няма да направи подарък.

По отношение на съобщената на протеста информация, че ромите от другите села се обединяват в подкрепа на събратята си от Кърнаре, общинският кмет отговори, че няма такава информация и постави въпроса: А той за какво ще бъде и как ще протестира този, който не спазва закона?

Инициативният комитет на Кърнаре също отчете свършеното пред протестиращите. Съобщено бе, че са уведомени от съответните институции, до които са изпратени исканията на жителите на селото, че са получили писмата и ще има необходимите проверки.

Протестиращите и този път се движеха известно време непрекъснато по пешеходната пътека. Жандармерията, която пазеше протеста в селото, застана в кордон и с бусове на пътя, като не допусна да има движение към ромската махала. Пред кордона с жандармеристите, които бяха със свалени щитове, застанаха в редица деца от множеството на протестиращите. Протестът бе охраняван и от Полицията в Карлово. На място бе нейният директор главен инспектор Сълко Литов, както и областният полицейски шеф старши комисар Атанас Илков.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче