Секции

25 February 2021 03:33

Светът дойде в Карлово на Празника на розата (видео)

Най-чаканият и обичан от карловци празник започна в розовите градини край града. Розовата долина огласиха с песните си гласови певици от целия карловски регион. Слънцето погали красивото маслодайно цвете в кошниците им и се зарадва на дръзновението и силата на кукерите, а те нарекоха да е здраве и плодородие на тази земя. Розоберът да е богат, а стопаните доволни пожелаха с вълшебството на фолклорните ритми и танци местните самодейци. И така спечелиха сърцата на нашите и чуждестранните туристи от Европа, Азия и Америка дошли на поздравят Царицата на розата. Миналогодишната носителка на короната Ива Тонкова я връчи на носителката за 2019 Яна Цветкова.


Новата Царица благослови земята на Карлово, окичи с гирлянд от рози кмета д-р Емил Кабаиванов и с шествие пристигна по красивата улица “Водопад“ на централния градски площад, където я очакваха карловци и гости от цял свят. Тук като стопанин на града и общината я посрещна кметът и й връчи символа на непреходността на празника 24-каратова златна роза. После градоначалникът благодари за съпричастността в грижата за розопроизводителите и маслодайната култура и на почетния патрон на празника министърът на културата Боил Банов, който сподели:“ Карлово е мястото на сърцето ми. Моят род е от тук. Пожелавам световни пазари за маслодайното цвете и съм убеден, че законът за розата ще подкрепи българските розопроизводители.“


Радостта да е всеобща и веселбата също изпратиха като послание участниците в тържествената програма кукерски, фолклорни и певчески формации от община Карлово, фолклорен ансамбъл „Розова долина“ и колегите им от „Загоре“.


Магията на празника се пренесе в Бухаловия хан. Тук официалните делегации и посетителите опитаха вкусно сладко от рози и гюловица, присъстваха на демонстрация на розоварене и се снимаха за спомен с носителки на короната Царица на розата през различните години.


Празникът на розата е тържество и на духовността. Така го почете и Историческият музей в Карлово с уникалната юбилейна изложба на тема "България страна на рози". Експозицията е по повод 20-годишната творческа дейност на Ренета Стоянова и включва 20 платна, от които 17 с красивата маслодайна роза. В изложбата са включени и творби на нейни възпитаници. Ренета е художник-тъкач на хоризонтален стан и през двете десетилетия, в които развива този красив занаят със своята уникална технология на изработка, е обучила много ученици и е спечелила десетки приятели и последователи. „Това е духовен розобер“ – споделяха впечатленията си от творбите й посетителите на изложбата и оставаха възхитени от нейния жест да дари всичките 20 платна на Историческия музей в града на Апостола на свободата, за да им се радват всички и с посланието занаятите да са живи и да се развиват.


Нашите и чуждестранни гости ще могат да видят тук и демонстрация плетене на гайтан с автентичен чарк, тъкане на колани на кори и плъстене на вълна, които са част от 10-дневното изложение на занаяти с демонстрации.


Така Карлово ще остане завинаги в сърцата им с красотата и неповторимостта на символа си маслодайната роза.

Културен афиш
Изтегли си късметче