Секции

29 March 2024 01:31

ЕП 2019: ГЕРБ, БСП, ДПС, “Демократична България“ и ВМРО излъчват евродепутати

ГЕРБ за пореден път спечелиха евроизборите в България. Партията на премиера Бойко Борисов получи 32,7% от гласовете, сочат предварителните данни на агенция „Алфа Рисърч“.

На второ място се нарежда БСП с 23,2% от гласовете, а трети са ДПС – 13,6.

В бъдещия Европейски парламент ще влезе още ВМРО-БНД, за които са гласували 7%. Изборният праг бе преминат и от „Демократична България“ /5,9%/, които също ще вкарат един евродепутат.

При такова развитие на вота, ГЕРБ ще имат 7 мандата, а БСП – 5. ДПС изпраща трима в ЕП, а ВМРО и „Демократична България” – по един.

Извън Европейския парламент ще остане партията на Веселин Марешки „Воля“ с 3,8%, която заложи на антиевропейската риторика и агитираше в своя предизборен клип с Марин льо Пен и Матео Салвини.

Вероятните имена на новите евродепутати са Мария Габриел, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Асим Адемов, Александър Йорданов, Лиляна Павлова (ГЕРБ); Елена Йончева, Петър Витанов, Цветелина Пенкова, Иво Христов, Сергей Станишев (БСП); Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Илхан Кючюк (ДПС); Ангел Джамбазки (ВМРО) и Радан Кънев (“Демократична България”). Възможно е разместване след отчитането на преференциалния вот. По предварителни данни много избиратели са се възползвали от правото си да гласуват преференциално.

Избирателната активност към 17.00 часа е 26,22%, обявиха от ЦИК. Не предишните евроизбори през 2014 г. избирателната активност към този час беше малко по-голяма – 27,97%.

6,3 млн. българи гласуват в 11 661 секции

На тези европейски избори 6 355 633 българи имаха право да гласуват. Общият брой на избирателните секции в страната е 11 661, а извън граница те са 191.

Изборният ден в България започна в 7.00 ч. и приключва в 20.00 ч. Той премина без съществени нарушения, съобщиха от Централната избирателна комисия.

Евроизбори 2014 г.

На предишните европейски избори през 2014 г., които бяха белязани от силното вътрешно противопоставяне между ГЕРБ и БСП, за партията на Борисов гласуваха над 680 хиляди гласоподаватели или 30,4% от имащите право на глас. Втори останаха БСП с 424 хиляди гласа или 18,9%. ДПС се наредиха на трето място, отстъпвайки минимално пред втория, с 386 хиляди гласа или 17,2%.

В Европарламента свои депутати изпрати и вече не съществуващата формация на Николай Бареков „България без цензура“. За нея гласуваха почти 10% и това даде възможност тя да вкара двама свои представители – Бареков и Ангел Джамбазки, който на тези избори е водач на листата на ВМРО. Още една вече не съществуваща коалиция получи представителство в Европарламента. Това беше Реформаторският блок, за който гласуваха 144 хиляди избиратели или 6,45%.

Европарламентът – институцията на европейските граждани

Европарламентът е единствената институция на Европейския съюз, чиито членове се избират пряко от гражданите на членуващите в него държави, а мандатът им е 5-годишен. Всяка държава има свои правила за провеждане на изборите, но съществуват и някои общи за съюза разпоредби.

У нас европейски избори се провеждат за четвърти път. След подписването на Договора за присъединяване в Люксембург на 25 април 2005 г., тогавашният председател на ЕП Ханс-Герт Пьотеринг покани парламентите на България и Румъния да определят измежду своите народни представители наблюдатели в Европейския парламент, които да се присъединят към работата на институцията от 26 септември 2005 г.

С официалното ни приемане в Съюза на 1 януари 2017 г., 18-те наблюдатели бяха заменени от 18 членове на ЕП, назначени от Българския парламент до провеждането на редовни избори на 20 май 2007 г., когато страната за първи път избра пряко своите евродепутати. Впоследствие бройката на българските представители беше намалена от 18 на 17, а оттогава досега са се провеждали още два избора – през 2009 г. и 2014 г.

/Източник информация и снимка: БГНЕС/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Всеки път, когато се почувстваш изгубен, си спомни за всеки, който някога те е обичал, за всяка сбъдната мечта, за всеки пълноценно изживян слънчев ден и след това си представи колко още такива спомени те чакат зад ъгъла.