Секции

25 April 2024 20:07

Изложба от калоферска дантела и съпътстващ я спектакъл „Бяла магия” гостува на Художествената галерия в Русе

Мобилна изложба на експонати от калоферска дантела и съпътстващ я като беседа-тематичен авторски спектакъл „Бяла магия” гостува на Художествената галерия в Русе.

След откриването на изложбата, е представена обновената премиера на авторския спектакъл „Бяла магия”, който съпътства изложбата като тематична беседа (интерактивна музейна анимация), посветен на историята на совалковата дантела и в частност на калоферската такава. За целта, голямата зала на Художествената галерия в Русе е преобразена за около час в храм на Мелпомена.

Спектакълът „Бяла магия” е по идея, сценарий и режисура на Иван Колев. Той е любопитен драматургичен опит да се пресъздаде историята на совалковата дантела, към която принадлежи и калоферската, в един на пръв поглед приказно-сюрреалистичен сюжет. Сюжет, който цели да ни накара да преоткрием по нов и вълнуващ начин това фино женско ръкоделие и занаят – като истинско изкуство. Изкуство, властващо и до днес със своята красота, изтънченост и финес.

Официалната премиера на спектакълът пред местна публика и гости на Калофер се е състоял на 15 август 2017г., на Празника на калоферската дантела. Дебютът на „Бяла магия” тогава в Национален музей „Христо Ботев” е приет и аплодиран топло и възторжено. Година и половина по-късно, по специална покана на директора на галерията в Русе спектакълът гостува пред русенската публика в свой обновен сценичен вариант. Той е изцяло любителски, но създаден с изключително голяма любов и вдъхновение. В него играят младежи от град Калофер, които са част от трупата на новосформиралото се местно арт сдружение „Театрална работилница - Пиеро”. Има и участие на двама професионалисти – балерината Виктория Илиева от балет „Ера” – Пловдив и талантливия млад цигулар Стилиян Дерменджиев. И двамата са възпитаници на НУМТИ „Добрин Петков” - Пловдив, а Стилиян продължава своето класическо музикално образование като студент в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в София. Продуцент на спектакъла е НМ „Христо Ботев” – Калофер. Партньори на спектакъла са Творчески център на калоферската дантела към НЧ „Христо Ботев -1869 г.” - Калофер, НЧ „Христо Ботев -1869 г.“ и балет „ЕРА” - Пловдив.

Изложбата от ценни и автентични модели на калоферска дантела, подредена в русенската галерия ще продължи до 30 май т.г.

/Снимки: НМ „Христо Ботев“ - Калофер/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Всеки проблем, който реша, става правило, което впоследствие ми помага да реша други проблеми.


Декарт