Секции

24 April 2024 08:38

НП „Централен Балкан“ отбеляза Деня на парковете

На 28 май за 20-и път отбелязахме Деня на парковете в България. 28 май бе ден и на Национален парк „Централен Балкан“. С решение на Министерството на околната среда и водите през 1999-та, за Ден на парковете в България е определена датата 28 май.

Национален парк „Централен Балкан“ е един от трите национални парка на България. Обявен е на 31 октомври 1991 г. като „народен“, прекатегоризиран е в „национален“ на 15 октомври 1999 г. Целта е да се опазва за обществото уникалната природа на Средна Стара планина и свързаните с нея традиции и поминък.

Горите, водите, характерната линия на хоризонта са сред отличителните черти на защитената територия. Впечатляващо е разнообразието на видовете, намерили дом и убежище в дивата планина. От удостояването си до днес, Национален парк „Централен Балкан“ е единствената българска защитена територия получила Европейска диплома за защитени територии като знак за съхранена природа и добро управление.

В „Централен Балкан“ са установени 1 689 вида папратовидни и семенни растения; 45 вида водорасли; 238 вида мъхове; 337 вида гъби, от които 57 ядливи. Обитатели на парка са 2366 вида и подвида безгръбначни животни. Гръбначните животни са 307 вида, сред които 3 вида риби – балканска пъстърва, лешанка и главоч, 9 вида земноводни, 15 вида влечуги, 220 вида птици и сред тях 123 вида гнездящи, 60 вида бозайници.

Като национален парк той е съществен елемент от Националната екологична мрежа.

В годините след обявяването, защитената територия печели сериозно международно признание. През 2017 г. най-представителните букови гори в деветте резервата, разположени на територията на „Централен Балкан“, са включени в европейския сериен обект на световното наследство на ЮНЕСКО „Старите и първични букови гори на Карпатите и други региони в Европа“. През същата година, на 29-та сесия на Междуправителствения координационен съвет по Програмата „Човекът и биосферата“ на ЮНЕСКО, е взето решение за обявяването на Биосферен парк „Централен Балкан“, като един от четирите български биосферни парка, отговарящи на изискванията и принципите на Севилската стратегия.

/Снимки: visitcentralbalkan.net/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче