Секции

25 April 2024 03:21

Анастасия Чолакова–председател на Културно-просветното дружество на каракачаните: Да бъдеш каракачанин е любов

Уникална етнографската изложба бе представена от Анастасия Чолакова – председател на Културно-просветното дружество на каракачаните в карловската къща „Белият двор“ на 1 юни. Тя обясни ролята и значението на артефактите, представени в експозицията.

„Минало, бит и традиции на каракачаните“ – под този надслов бе поставено началото на постоянна етнографска сбирка. Повод за нея даде семейство Захариеви – Мария, Янко и техният син Никола. Те даряват на Културно-просветното дружество на каракачаните в Карлово носиите на своите родители, които съхраняват дълго време в дома си. „Не трябва една история да се крие в къщи. Тя трябва да стигне до повече хора“, споделя Янко Захариев.

„Изложбата е много ценна, защото всичко в нея е автентично и създадено по ръчен начин. Изображенията върху дрехите и предметите от бита носят послания, кодирани от векове. Показаното е добро начало, с което се тръгва към една по-пълна експозиция“, каза при откриването заместник-кметът на Община Карлово Антон Минев пред многото гости в „Белият двор“.

Изложбата ще бъде постоянна и ще се допълва с нови експонати.



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче