Секции

26 April 2024 23:33

Калофер почете Ботев и загиналите за свободата на България (видео)

В Калофер бе отбелязана 143-та годишнина от героичната гибел на поета революционер Христо Ботев с митинг поклонение. Церемонията започна с изнасянето на знамето на Ботевата чета от национален музей „Христо Ботев“ с военен ритуал от представителната рота на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Събитието уважиха политици, общественици, военни, жители и гости на Калофер.

„Днес ние се прекланяме пред великия дух на Христо Ботев и отдаваме почит на нашите предци, дали живота си за свободна и независима България. – заяви в словото си кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов. По думите му Ботев превърна жаждата за свобода в пример за нас, защото той е обичал безпределно своето отечество.

„Ботев ни е необходим, за да издига националното ни достойнство“ – подчерта в речта си зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. „Той отдава живота си за свободата на България и вдъхновява със своята отдаденост и жертвоготовност. Ботев е пример как националната кауза се превръща в личен живот, защото е вярвал, че свободата на България е най-ценното.“

В знак на почит и признателност към безсмъртното дело на поета революционер и загиналите за свободата на България бяха положени венци и цветя на мемориалния комплекс „Христо Ботев“.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче