Секции

26 April 2024 11:19

Втора национална научна конференция, посветена на децата, се проведе в Сопот

Учени, историци, психолози от Българската академия на науката, културни институции, университети, училища, музеи от цялата страна участваха във Втората национална научна конференция на тема: „Детето, децата, детството /Етнокултурни аспекти/, която се проведе на 1 и 2 юни в Ритуалната зала на град Сопот. Конференцията бе посветена на 169 години от рождението на Иван Вазов и 84 на къща музей „Иван Вазов”.

„Въпросът за детето и детството винаги е стоял на вниманието на изследователите, като най-често е разглеждан като общобългарски традиционен модел. Детето е най-святото нещо и неговото раждане е сред най-радостните събития в човешкия живот. Отглеждането на дете е от изключителна важност в живота на жената и общността. Създаването и възпитанието на детето и неговото изграждане като личност е основната цел за всеки един от нас. Семейството оказва най-голямо влияние върху хората, върху тяхното възпитание и мироглед. Детството се разглежда едновременно като социална структура и психологическо състояние“, каза при откриването Борислава Петрова – директор на къща музей „Иван Вазов“ в Сопот.

Приветствие поднесе Деян Дойнов – кмет на Община Сопот, както и научният ръководител на конференцията проф. д.н.к. Маргарита Карамихова – председател на Център за етнология и културна антропология към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

В конференцията с участието на повече от 34 учени бяха включени темите: „Детето в историята и традициите“, „Децата на емигрантите“, „Децата в кризисни времена“, „Образователната система и детето“, „Музеят и детето“, „Детската литература“. Всяка тема имаше по няколко подтеми, които след поднасянето от лекторите се дискутираха.

Организатори на научния форум са къща музей „Иван Вазов“, Център по етнология и културна антропология и Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Велики са тези, които разбират, че духовното е по-могъщо от каквато и да е материална сила, и, че мисълта управлява света.


Емерсън