Секции

28 March 2024 22:38

84 години къща музей „Иван Вазов“

Къщата е построена през XVІІІ в. от прадядото на Вазов. През юли 1877 г., в разгара на Руско-турската Освободителна война, тя е опожарена.

Идеята за възстановяването ѝ възниква през 1920 година в чест на 70-годишнината от рождението и 50-годишната литературна дейност на поета. На 24 октомври същата година е учреден „Комитет за постройка паметник и къща-музей на народния поет Иван Вазов в гр. Сопот” и започва събирането на средства. За възстановката на сградата Вазов прави скица по спомен, а проектът е дело на архитект Александър Рашенов по сведения на брата на писателя, генерал Георги Вазов и сестра му Въла Фетваджиева.

Строежът на къщата започва през 1931 и завършва през 1935 година .Братята и сестрата на Иван Вазов помагат за възстановяването на интериора на къщата, ръководено от директора на Етнографския музей в София Ст. Л. Костов. Идеи за възрожденския стил на интериора са почерпени и от творчеството на писателя, по-специално романът му „Под игото“. По идея на Ст. Л. Костов, една от стаите на къщата представя възстановка на Бръснарницата на Хаджи Ахил с героите от разказа „Хаджи Ахил“ и повестта „Чичовци“- Хаджи Ахил, Хаджи Бошнак, Иванчо Йотата, Хаджи Смион, Хаджи Караяс.

Тържественото откриване на къщата-музей се състои на 6 юни 1935 година в присъствието на цар Борис III, който държи реч и прерязва лентата. Панихида и водосвет отслужва пловдивският митрополит Максим, а литературоведът и етнограф професор Михаил Арнаудов произнася вълнуващо слово.

През 1964 година къщата-музей е обявена за паметник на културата от национално значение. Наред с къщите в Берковица и в София, това е една от трите къщи-музеи, с които е свързан животът на Иван Вазов.

/Източник информация: къща музей „Иван Вазов“-Сопот/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче