Секции

23 April 2024 23:27

Премиера на филма „България в четири сезона“ се състоя в Карлово

Премиерата на филма „България в четири сезона“ изпълни до краен предел с млади хора Камерната зала на НЧ „Васил Левски 1861г.“ в Карлово на 6 юни. Срещата на създателите на филма с карловската публика откриха продуцентът и режисьор - Стефан Апостолов и карловецът Даниел Богдански, който поема осигуряването на участниците от община Карлово във филма. Специални благодарности бяха отправени към кукерските състави на селата Дъбене, Домлян и кв.Сушица, както на кметът на Певците и на участниците от фолклорен ансамбъл „Розова долина“ към карловското читалище. С тяхното участие в продукцията, зрителите видяха красотата на градините с маслодайна роза, кукери и танцьори от Карлово и Карловска община.

„Филмът успя да обедини много хора от цяла България. Благодарен съм на всички, които се включиха безвъзмездно. Уверен съм, че ние ако искаме да покажем истинските красоти на България пред света трябва да даваме от себе си. Идеята е филмът да бъде видян не само от българите, но и от целия свят, поради което ще бъде преведен на английски, испански, японски, руски и немски“, каза авторът на продукцията, пловдивчанинът Стефан Апостолов, който живее в Лос Анджелис.

Късометражният филм разкрива красотата на българската природа, древността на българската история, силата и величието на българския дух през вековете. За първи път „България в четири сезона“ е прожектиран в Лос Анджелис на Европейски филмов фестивал в началото на май т.г., на 4 юни в Пловдив – родния град на автора и ден по-късно в Карлово. Предстои премиера в София.

Главният герой в „България в четири сезона“ е шестгодишно българче, което минава през различни приключения, обикаляйки българските земи от миналото и настоящето. По пътя си то е изправено пред много перипетии, но легендарни български личности му помагат да преодолее страха и да повярва в себе си и в силата на своя дух. Във филма участват известните български спортисти - Йордан Йовчев, Ивет Лалова, Николай Бухалов, Петър Стойчев и златните момичета от Националния отбор по художествена гимнастика.

Филмът е с бюджет от 30 хиляди долара – пари, които Стефан събира от дарения на българи и чужденци. Кампанията, която прави е на английски език, което помогнало на две от най-големите холивудски компании да подкрепят проекта с техника.

Музиката е на младият композитор и диригент Георги Стрезов. Големият български актьор Васил Михайлов озвучава една от главните роли в продукцията.

Във филма карловската публика видя различните традиции, обичаи и култура на България – кукери, гладиаторски борби на римския стадион в Пловдив, нестинари, пресъздадени битки от Руско-турската война от 1877-1878 г., както и много други събития от българската история и култура.



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче